map AVI-toetsen

Wat zijn de AVI-toetsen?

Home » Kennisbank – begrippen » Wat zijn de AVI-toetsen?

In dit kennisbankartikel vindt je informatie en uitleg voor ouders over de AVI-toetsen. Onderaan vindt je nog extra tips voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie.

Wat zijn de AVI-toetsen?

De AVI-toetsen meten het technisch leesniveau van je kind op het gebied van tekstlezen.

De toets bestaat uit leesteksten die je kind moet lezen. Elk AVI-niveau heeft een eigen tekst (wel een A- en een B-versie, zodat je kind niet elke keer dezelfde tekst leest). Dus het AVI-niveau van midden groep 3 heeft een eigen tekst, het niveau van eind groep 3 heeft een eigen tekst, het niveau van midden groep 4, etc.

Je kind leest de tekst en de leerkracht bepaalt dan aan de hand van de leessnelheid en de nauwkeurigheid (hoeveel fouten maakt je kind) of je kind de tekst beheerst. Elke tekst heeft normen voor hoe snel je kind moet lezen en hoeveel fouten je kind mag maken. Tijdens de AVI-toets neemt de leerkracht de tijd op met een stopwatch, om precies te kunnen zien hoe snel je kind leest.

De AVI-toetsen meten technisch lezen, niet begrijpend lezen. Dus: hoe goed je kind de leestechniek beheerst, maar niet hoe goed je kind is in het begrijpen van de tekst.

Uit de AVI-toetsen komt dus een technisch leesniveau dat je kind beheerst. Bijvoorbeeld het niveau van midden groep 3. Welke AVI-niveaus zijn er allemaal en wat betekent het precies als je kind een AVI-niveau gehaald heeft? In onze blog over AVI-niveaus lees je er alles over.

Wanneer worden de AVI-toetsen afgenomen?

De AVI-toetsen worden in principe twee keer per jaar afgenomen. Dit gebeurt in januari/februari en in mei/juni.

Er wordt gestart met het afnemen van de AVI-toetsen als je kind in midden groep 3 zit (januari/februari). Als je kind in groep 8 zit, worden de AVI-toetsen meestal alleen nog in januari/februari afgenomen en niet meer aan het eind.

Als je kind extra hulp krijgt voor technisch lezen (via remedial teaching, een dyslexiebehandeling of een andere vorm van hulp), dan kan het zijn dat de AVI-toetsen vaker worden afgenomen. Er wordt dan tussentijds bekeken of je kind vooruit gaat met technisch lezen. Er zijn aparte AVI-toetsen voor de zorg, dus je kind krijgt niet dezelfde teksten als op school te lezen. Het idee is verder helemaal hetzelfde.

Niet alle scholen nemen AVI-toetsen af. Er zijn andere toetsen die ook het technisch leesniveau meten, bijvoorbeeld: Boom LVS Technisch Lezen Tekst.

Door wie worden de AVI-toetsen afgenomen?

Meestal neemt de leerkracht de AVI-toetsen af, maar het kan ook door iemand anders worden gedaan (bijvoorbeeld de intern begeleider of remedial teacher van de school).

Heb je nog vragen over AVI-toetsen? In onze blog over AVI-niveaus vind je ook veel informatie. En je kan met vragen altijd bij de school van je kind terecht.

Hieronder nog een leuke extra tip voor ouders van kinderen met leesproblemen:

Wil je graag tips om het leesplezier bij je kind te vergroten?

Speciaal voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie hebben we de online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ ontwikkeld. Hier vind je veel leuke tips en technieken om je kind met meer plezier te laten lezen. Makkelijk op eigen tijd te volgen via laptop of app op je telefoon!

Andere blogs/pagina’s die je mogelijk interessant vindt:


leesplezier vergroten

Diensten/producten voor ouders van kinderen met lees- of spellingproblemen of dyslexie

Heeft jouw kind lees- en/of spellingproblemen of dyslexie? Wij (Praktijk Hello Star!) bieden graag hulp met deze diensten:

Auteurs kennisbank: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.