beroemde mensen met dyslexie en tekeningen van kroon, raket, vlogcamera, boek, koksmuts

Beroemde mensen met dyslexie

Home » Dyslexie » Beroemde mensen met dyslexie

Beroemde mensen met dyslexie: een koning, een zeer succesvolle kinderboekenschrijver, acteur, cabaretier, chef-kok, astronaut, hoogleraar, vlogger over games en voetbal, influencer, topsporter: er zijn in veel beroepsgroepen beroemde mensen met dyslexie te vinden.

Voor kinderen met dyslexie is het erg leuk om te weten welke beroemde mensen dyslexie hebben. Je kan de lijst hieronder lezen en vervolgens aan je kind vertellen welke beroemde mensen met dyslexie er zijn! Ook kan je de filmpjes waar we naar verwijzen samen met je kind bekijken.

Hoe hebben we deze lijst gemaakt?

Bij het maken van deze lijst met beroemde mensen met dyslexie zijn we zorgvuldig te werk gegaan. We hebben van iedere persoon op deze lijst gecheckt (bijvoorbeeld in een biografie, door het lezen van interviews van deze persoon of door het bekijken van (interview)filmpjes van deze persoon) of hij daadwerkelijk zelf zegt dat hij dyslexie heeft.
Zie je toch een fout staan? Laat het ons weten en we passen het zo snel mogelijk aan.

Beroemde mensen met dyslexie: veel beroepen!

We hebben geprobeerd om veel verschillende beroepen uit te kiezen. Dat was uiteraard niet moeilijk: in veel beroepen komen beroemde mensen met dyslexie voor. Superleuk voor je kind om te weten!

Daarnaast hebben we geprobeerd om personen uit te kiezen die op dit moment bij kinderen in de basisschoolleeftijd bekend zijn. Dit is bij een aantal mensen gelukt, maar niet altijd. Tip: kent je kind de persoon zelf niet, vertel dan wel het beroep. Dit kan voor je kind ook leuk zijn om te weten.

Als je kind dyslexie heeft dan is lezen en spelling lastig, maar je kind heeft ook veel sterke kanten en dingen waar hij goed in is. Net zoals alle mensen dingen hebben waar ze goed in zijn en dingen waar ze minder goed in zijn. Extra belangrijk om de sterke kanten van je kind samen met je kind te ontdekken en te benadrukken!

We hopen dat je kind veel zelfvertrouwen uit deze lijst haalt en leert dat je met dyslexie ook veel dingen hebt waar je supergoed in bent!

smiley steekt duim omhoog

Beroemde mensen met dyslexie – Jordi van den Bussche (Kwebbelkop)

Jordi is bekend van zijn YouTube-account Kwebbelkop. Hij heeft ongelofelijk veel volgers en is heel succesvol: op het moment van het schrijven van deze blog heeft hij 14,8 miljoen YouTube-abonnees over de gehele wereld!

Je kan hem vinden op o.a. YouTube, TikTok en Instagram onder de naam ‘Kwebbelkop’.

Beroemde mensen met dyslexie – Dav Pilkey

Dav Pilkey is schrijver van (onder andere) de populaire kinderboekenseries ‘Dog Man’ en ‘Kapitein Onderbroek’. Er zijn over de hele wereld miljoenen exemplaren verkocht! Hier kan je een filmpje zien waarin hij vertelt over zijn dyslexie en hoe hij toch van lezen is gaan houden. In een ander filmpje heeft hij een boodschap voor kinderen met dyslexie (of andere leerproblemen).

Dav werd vroeger op school vaak op de gang gezet door zijn meesters en juffen. Deze tijd op de gang gebruikte hij om zijn eerste eigen stripverhalen te maken. Hier zijn Dog Man en Kapitein Onderbroek ontstaan!

In onze praktijk Hello Star! merken we dat veel kinderen met dyslexie de boeken van Dav Pilkey supergrappig en leuk vinden. Soms zijn het zelfs de enige boeken die ze willen lezen! Wil je een boek uitproberen met je kind?

Je kan boek 1 van de serie Dog Man kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link). Ook kan je een inkijkexemplaar inzien (klik daarvoor op hardcover) en een kort filmpje. Handig om te zien of je kind het leuk vindt en het aansluit bij zijn leesniveau.

Koop bij bol.com

Koningen, prinsen en prinsessen

Er zijn zeker ook koningen, prinsen en prinsessen met dyslexie. Bijvoorbeeld koning Carl Gustaf (koning van Zweden), de Zweedse prins Carl Philip en prinses Margarita uit Nederland. Vindt je kind dit leuk? Er zijn nog meer prinsen en prinsessen met dyslexie, je kan er samen met je kind naar zoeken op internet!

Beroemde mensen met dyslexie – Wubbo Ockels

Wie zeker niet mag ontbreken in de lijst van beroemde mensen met dyslexie: Wubbo Ockels! Wubbo Ockels was een Nederlandse astronaut, hoogleraar, uitvinder en natuurkundige. Hij maakte als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Wubbo Ockels is een heel goed voorbeeld als je met je kind wil bespreken dat dyslexie niks met intelligentie te maken heeft!

Beroemde mensen met dyslexie – Joran Beeftink (Joran GameBawz)

Joran GameBawz (echte naam is Joran Beeftink) is een bekende influencer. Hij maakt o.a. filmpjes van games en voetbal. Dit zijn een aantal van zijn kanalen:

  • YouTube: Game Bawz en Fifa Bawz
  • TikTok: joran.bawz
  • Instagram: joran_bawz

Leuk om te weten: Probiblio heeft Joran gevraagd (o.a. omdat hij dyslexie heeft) om 2 filmpjes op te nemen over het Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheek. Hier kan je ze (bijvoorbeeld samen met je kind) bekijken: Joran geeft boekentips bij het Makkelijk Lezen Plein.

Beroemde mensen met dyslexie – Jamie Oliver

Jamie Oliver hoort zeker thuis in het lijstje van beroemde mensen met dyslexie. Hij is één van de beroemdste chef-koks ter wereld en heeft ook veel succesvolle kookboeken geschreven. In dit filmpje op YouTube wordt hij geïnterviewd door Made By Dyslexia en vertelt hij over zijn schooltijd.

Beroemde mensen met dyslexie – Jacques Vriens

Jacques Vriens is een succesvolle Nederlandse (kinder)boekenschrijver. Hij heeft veel prijzen voor zijn boeken gewonnen. Bekende boeken zijn bijvoorbeeld Meester Jaap, De Bende van de Korenwolf en Tommie en Lotje. Lees op zijn eigen site welke tips hij heeft voor kinderen met dyslexie die graag willen schrijven.

Als je kind graag schrijver wil worden, dan kan het een grote opluchting zijn dat er al zeer succesvolle schrijvers met dyslexie zijn!

Beroemde mensen met dyslexie – Chris Robshaw

Chris Robshaw is een internationale rugbyspeler. Hij was de aanvoerder van het Engelse nationale rugbyteam. Als je kind geen rubgyfan is, dan is deze man waarschijnlijk niet direct bekend bij je kind, maar we hebben hem toch in deze lijst met beroemde mensen met dyslexie gezet. Als jouw kind van sporten houdt, dan kan het leuk om te zien zijn dat een sporter op zeer hoog niveau ook dyslexie heeft.

Chris is geïnterviewd door Made By Dyslexie over zijn dyslexie (filmpje is in het Engels). Aan het eind van het filmpje heeft hij een boodschap voor kinderen met dyslexie.

Beroemde mensen met dyslexie – Jeroen van Koningsbrugge

Jeroen van Koningsbrugge heeft veel talenten: hij is o.a. een cabaretier, acteur, zanger, presentator en regisseur. Hij heeft al aan heel veel films en televisieprogramma’s meegewerkt, bijvoorbeeld Ik Hou van Holland. Ook was hij onderdeel van het improvisatiecabaretteam De Lama’s en spreekt hij stemmen in van Disneyfilms. Daarnaast doet hij nog veel meer, kijk bijvoorbeeld op Wikipedia!

Nog meer beroemde mensen met dyslexie

Uiteraard zijn er nog veel meer beroemde mensen met dyslexie! Als je kind hier interesse in heeft, kan je er samen op internet verder naar zoeken. Bekijk wel altijd of de informatie op de site betrouwbaar is. Bij onze zoektocht kwamen we veel sites tegen die beroemde mensen erbij hadden staan die eigenlijk geen dyslexie hebben (of van wie het niet duidelijk is/was).

Hieronder volgen nog andere leuke tips voor ouders van kinderen met dyslexie.

Tips voor ouders

Vindt jouw kind lezen niet leuk? En wil je graag tips om thuis het leesplezier van je kind te vergroten? Onze online training voor ouders ‘Meer leesplezier voor je kind’ geeft veel tips, speciaal voor ouders van kinderen met dyslexie/leesproblemen op de basisschool.

Andere blogs die je mogelijk ook interessant vindt:


leesplezier vergroten

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc

Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.