boeken over dyslexie

Boeken over dyslexie voor kinderen: informatieve boeken en boeken waarin een hoofdpersoon dyslexie heeft

Home » Kinderboeken » Boeken over dyslexie voor kinderen: informatieve boeken en boeken waarin een hoofdpersoon dyslexie heeft

Boeken over dyslexie kunnen voor kinderen met dyslexie heel belangrijk zijn. Deze boeken kunnen kinderen bijvoorbeeld helpen om te leren wat dyslexie is. Ook kunnen de boeken zorgen voor herkenning en erkenning. Verder kunnen kinderen hierdoor zien dat zij niet de enige zijn met dyslexie. Daarnaast kunnen boeken over dyslexie bijdragen aan meer zelfvertrouwen en acceptatie van dyslexie.

In deze blog lichten we een aantal boeken over dyslexie uit. Alle boeken zijn bedoeld voor kinderen, maar sommige boeken kunnen voor volwassenen ook heel interessant zijn om te lezen. Uiteraard zijn er nog veel meer dan we in deze blog beschreven hebben. We hebben de boeken onderverdeeld in 2 categorieën:

• Informatieve boeken over dyslexie voor kinderen
• Boeken over dyslexie voor kinderen waarin een hoofdpersoon dyslexie heeft (verhalen)

Ter info: een aantal boeken over dyslexie uit deze blog hadden wij zelf al in ons bezit, een aantal hebben we bij de bibliotheek geleend en het boek ‘Net als Einstein’ hebben we van Uitgeverij Zwijsen opgestuurd gekregen.

stapel met boeken over dyslexie

Hoe lees je deze boeken over dyslexie met je kind?

Is het boek nog te moeilijk voor je kind om zelf te lezen? Lees het dan voor!

Dit kan ook aan te raden zijn als je kind het al wel zelf kan lezen, maar het fijner vindt om voorgelezen te worden. Zo kan hij zich meer op de inhoud van het boek concentreren. En dat is bij deze boeken over dyslexie belangrijk, zeker als je het met je kind leest omdat je kind nog moeite heeft om te accepteren dat hij dyslexie heeft. Laat je kind bij boeken over dyslexie kiezen wat hij het fijnst vindt.

Samen praten over wat er gelezen wordt in het boek en meer uitleg geven aan je kind kan heel belangrijk zijn. Dit is onder andere aan te raden omdat je dan zeker weet dat je kind de dingen over dyslexie in het boek goed begrepen heeft. Het kan ook een opening zijn om te bespreken hoe jouw kind dyslexie ervaart.

Weerstand tegen boeken over dyslexie

Sommige kinderen (bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben om te accepteren dat ze dyslexie hebben) kunnen veel weerstand hebben om boeken over dyslexie te lezen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze denken dat dyslexie betekent dat je dom bent (wat uiteraard niet zo is!) en zich ervoor schamen. Natuurlijk kunnen er ook veel andere redenen zijn.
Boeken over dyslexie kunnen goed helpen om een beter beeld van dyslexie te krijgen.

Dring de boeken niet teveel op aan je kind als je kind het niet wil. Dat kan een averechts effect hebben. Je kan natuurlijk wel de interesse van je kind proberen te wekken door bijvoorbeeld kleine stukjes voor te lezen of te vertellen waar het verhaal over gaat. Of door leuke, positieve weetjes te vertellen die je in het boek hebt zien staan, bijvoorbeeld over welke beroemdheden dyslexie hebben. Dit kan je kind trekken om het boek ook te willen lezen.

Ga in ieder geval voorzichtig te werk als je kind veel weerstand heeft. Het kan voor je kind iets groots zijn en dat is heel begrijpelijk. Belangrijk om goed te kijken waar jouw kind op dat moment aan toe is en behoefte aan heeft.

Als je kind veel weerstand heeft en moeite met de acceptatie van dyslexie dan is het een goede tip om te overleggen met de dyslexiebehandelaar van je kind (of een andere professional). Het is voor je kind belangrijk dat hij leert wat dyslexie is en zeker ook de positieve kanten leert kennen. Uiteraard wel op een manier en tempo dat voor jouw kind passend is en op een goede manier bijdraagt aan zijn ontwikkeling. De dyslexiebehandelaar weet hoe je kind hiermee geholpen kan worden. Zij/hij heeft hier veel ervaring mee en kan je kind hierbij helpen.

Leeftijd

Bij het kopen van een boek kan je bekijken of het boek over dyslexie geschikt is voor de leeftijd van je kind. We wensen jou en je kind veel (voor)leesplezier!

Informatieve boeken over dyslexie voor kinderen

Nu weet ik eindelijk wat dyslexie is!

Een boek voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar om onder begeleiding samen te lezen met hun ouders (of een andere volwassene). Dit boek over dyslexie is geschreven door orthopedagoog Chantal Engbers. Op de linker bladzijde staat tekst voor de ouders/leerkracht en op de rechter bladzijde tekst voor het kind (in het Dyslexie lettertype). Het boek bevat een hele duidelijke uitleg over hoe het komt dat lezen en spelling moeilijker is voor kinderen met dyslexie.

boek over dyslexie ‘Nu weet ik eindelijk wat dyslexie is!’

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Ik heb dyslexie, nou en!

Een (prenten)boek over dyslexie voor kinderen vanaf 7 jaar om onder begeleiding te bekijken met hun ouders. Het boek geeft aan waar kinderen met dyslexie tegenaan kunnen lopen. Op de linker bladzijde staan tips voor ouders/leerkracht, op de rechter bladzijde uitleg voor het kind en een grote afbeelding ter verduidelijking. Het is geschreven door pedagoge Ilonka de Groot.

boek over dyslexie ‘Ik heb dyslexie, nou en!’

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Survivalgids – Wat als je dyslexie hebt?

Heel leuk doe-boek over dyslexie voor kinderen. Er staat handige informatie in met tussendoor veel afbeeldingen, een speelse opmaak en invulopdrachten. Het is echt een ‘doe-boek’: bij elk hoofdstuk staan testjes, invultabellen, mogelijkheden om in te vullen hoe jouw kind iets ervaart, tekenopdrachten, etc. Het is aan te raden om dit boek samen met je kind te lezen/in te vullen (onder begeleiding).

Onderwerpen die behandeld worden zijn o.a.: wat is dyslexie, tips op het gebied van lezen en spelling, gevoelens over dyslexie (zoals je anders voelen, geen zin hebben in school), bij wie kan je hulp zoeken en algemene tips om je goed te voelen.

Kortom: een leuk, interactief en informatief doe-boek waar je kind veel aan kan hebben.

In het boekje staan meestal Belgische websites genoemd en er worden (heel) soms andere woorden/termen gebruikt. Toch is het ook voor Nederlandse kinderen een echte aanrader!

boek over dyslexie survivalgids

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Boeken (verhalen) met een hoofdpersoon met dyslexie

Net als Einstein

Boek over een jongen die goed is in fietsen op een BMX-baan en moeite heeft met lezen en schrijven. Hij ontdekt dat dyslexie niet betekent dat je dom of lui bent. Leuk en herkenbaar verhaal voor kinderen met dyslexie en zeer aan te raden om (voor) te lezen voor kinderen van 7-9 jaar! Het boek is geschreven op AVI niveau M5 en heeft een duidelijk lettertype. Het is een onderdeel van de serie ‘Zoeklicht dyslexie’.

boek Net als Einstein

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

De magische pen

Boek over een jongen (Mats) met dyslexie die gepest wordt. Als hij een magische pen krijgt, verandert alles!
Door een gebeurtenis aan het eind van het verhaal, wordt Mats de held van de klas. Ook wordt hij dan beter geholpen bij zijn lees- en spellingproblemen.
De schrijfster heeft het samen met kinderen op een basisschool geschreven. Voor kinderen vanaf ongeveer 8-9 jaar.

boek De magische pen

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com (let op: tweedehands)

Heksie – Heks in de klas

Dit boek gaat over een heks met dyslexie. Doordat ze niet goed kan lezen, mislukken haar spreuken. Ze vliegt naar mensenland om te leren lezen. Leuk verhaal voor kinderen vanaf 7 jaar. Er zijn meer boeken van deze serie!

boek Heks in de klas

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Een kroon voor een kanjer

Het verhaal in dit boek over dyslexie is een bewerking van het proefschrift van Liesbeth Tilanus. De resultaten van haar wetenschappelijke onderzoek zijn in het boek verwerkt. Origineel en leuk gedaan! Het boek gaat over een jongen (9 jaar) met dyslexie die een spreekbeurt moet houden. Hij wordt gepest met zijn leesproblemen, maar hij heeft een heel leuk idee voor zijn spreekbeurt! Het is een goed geschreven en spannend verhaal.

boek Een kroon voor een kanjer

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Flirttips van een dyslexiediva

Dit boek gaat over een meisje dat veel moeite heeft met lezen en schrijven en er ook een grote hekel aan heeft. Op een dag kan ze opeens horen wat er in boeken staat zonder het te lezen! Eerst is ze hier heel blij mee, maar al snel blijkt dat het ook nadelen heeft. Een spannend verhaal met als thema’s o.a. dyslexie, verliefdheid en vriendschap. Geschikt voor kinderen van ca. 10-12 jaar.

boek over dyslexie flirttips van een dyslexiediva

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com (let op: tweedehands)

Vis in een boom

Een boek over een meisje dat dyslexie heeft, hier veel last van ondervindt en gepest wordt. In het begin van het verhaal weet ze nog niet dat ze dyslexie heeft en denkt (bijna) iedereen (ook zijzelf) dat ze dom is. Door een nieuwe meester krijgt ze hulp bij haar leesproblemen, leert ze dat ze dyslexie heeft en wat dat is (en dat dit niet betekent dat je dom bent) en krijgt ze steeds meer zelfvertrouwen.

Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Echte aanrader! Het boek ontving al meer dan 30 bekroningen.

Het is aan te raden om het boek samen te lezen, omdat de thema’s (o.a. eenzaamheid, laag zelfbeeld door dyslexie, je anders voelen dan de rest) zwaar kunnen zijn. Door het samen te lezen kan je extra uitleg geven aan je kind en er samen over praten. Het is heel mooi om de positieve ontwikkeling van de hoofdpersoon tijdens het verhaal te zien!

Ook voor ouders, leerkrachten of andere professionals die met kinderen met dyslexie werken heel leerzaam om te lezen.
Er staan bijna geen afbeeldingen in en het lettertype is vrij klein. Voorlezen kan handig zijn!

boek Vis in een boom

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com (let op of je een e-book of hardcover koopt).

We hopen dat jij en je kind veel aan bovenstaande boeken over dyslexie hebben! Ben je daarnaast ook op zoek naar leuke leesboeken (die niet over dyslexie gaan), maar wel vaak leuk gevonden worden door kinderen met leesproblemen? Dan zijn deze blogs ook interessant om te bekijken:

Graphic novels voor kinderen
Geronimo Stilton boeken
Serie Makkelijk & Leuk
AVI stripboeken
Moppenboek

Als je kind dyslexie heeft, vind je deze blog over de Week van Dyslexie mogelijk ook interessant.

EXTRA: beloningssysteem voor het oefenen met lezen

Als je kind dyslexie heeft, moet hij/zij waarschijnlijk thuis veel oefenen met lezen. Bijvoorbeeld als huiswerk voor de dyslexiebehandeling of remedial teaching. Wil je graag een leuke beloningskaart voor je kind die je kan gebruiken bij het oefenen met lezen?

Beloon je kind voor zijn haar inzet en download gratis onze beloningskaart!

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.