Ducklexie

Ducklexie – leuk oefenen met Donald Duck voor kinderen met dyslexie of leesproblemen

Home » Dyslexie » Ducklexie – leuk oefenen met Donald Duck voor kinderen met dyslexie of leesproblemen


De Ducklexie is een leuke manier om het leesplezier van je kind (met dyslexie) te vergroten. In deze blog leggen we uit wat de Ducklexie anders maakt dan de gewone Donald Duck, waarom de Ducklexie belangrijk is voor het vergroten van het leesplezier en geven we ervaringen uit onze praktijk met de Ducklexie.
Onderaan de blog vind je een overzicht van een aantal Ducklexie uitgaven en een link om ze aan te schaffen (bij bol.com).


Ducklexie: speciaal voor kinderen met leesproblemen

De Ducklexie is een speciale uitgave van de Donald Duck voor kinderen met dyslexie. Wat maakt de Ducklexie anders dan de gewone Donald Duck?

Er zijn in de Ducklexie veel aanpassingen gedaan om kinderen die moeite hebben met lezen te helpen. Het lettertype is bijvoorbeeld groter en het leesniveau is aangepast. Ook de ruimte tussen de regels, de afstand tussen letters en de ruimte tussen woorden zijn aangepast. Daarnaast is er rekening gehouden met de lengte van de verhalen. Ook zijn de plaatjes rustiger.
Deze aanpassingen zijn allemaal heel erg fijn voor kinderen die lezen moeilijk vinden!

Er staan geen verhalen over dyslexie in de Ducklexie. Het gaat echt om het beter leesbaar maken van de gangbare verhalen. In de Ducklexie kunnen verhalen staan die eerder in een andere vorm zijn uitgebracht.

Leuk om te weten: het RID (aanbieder van dyslexiebehandeling) én een aantal kinderen met dyslexie hebben mee geholpen om de Ducklexie uitgaven te maken. De kinderen hebben meegedacht met de makers welke dingen kunnen helpen om het lezen voor hen prettiger en makkelijker te maken.

Ducklexie vakantieboek


Doelgroep

Is de Ducklexie alleen gemaakt voor kinderen met dyslexie? Nee, zeker niet! Het is ook gericht op kinderen die geen dyslexie hebben, maar wel moeite hebben met lezen (leesachterstand). Voor deze kinderen zijn de aanpassingen in de verhalen ook erg handig! De Ducklexie helpt dus alle kinderen met een leesachterstand.

Tip: Als je kind met dyslexie een zeer ernstige leesachterstand heeft of juist heel weinig leesachterstand, dan zou het leesniveau nog te moeilijk/makkelijk kunnen zijn. Check dus even (voor je het aanbiedt aan je kind) of je denkt dat je kind het aan kan.


De Ducklexie helpt om het leesplezier van kinderen met dyslexie of leesproblemen te vergroten

Waarom is leesplezier belangrijk?

Leesplezier is super belangrijk! Kinderen die meer leesplezier hebben, zullen meer oefenen met lezen, waardoor ze hun leesachterstand kunnen verkleinen. Oefenen met lezen is noodzakelijk om een hoger leesniveau te bereiken. En zonder leesplezier lukt het oefenen met lezen thuis vaak niet of onvoldoende.

Je zou leesplezier kunnen zien als ‘sleutel’ tot een hoger leesniveau. Meer leesplezier = meer oefenen = een hoger leesniveau behalen. Genoeg reden dus om veel aandacht te besteden aan leesplezier bij kinderen met een leesachterstand! En behalve dit zijn er natuurlijk nog veel meer redenen waarom leesplezier belangrijk is.

blank


Dyslexie + Ducklexie = leesplezier!

Een ‘gewone’ Donald Duck (bijvoorbeeld het weekblad, de Junior-versie of pockets) zorgt al voor zeer veel leesplezier bij veel kinderen. Er zijn bijvoorbeeld leerlingen met een leesachterstand die de Donald Duck ontdekten en dit zó leuk vonden dat ze er heel veel in gingen lezen. Hierdoor maakten ze een grote vooruitgang in leesniveau! De Donald Duck heeft al veel kinderen geholpen met het verkleinen of zelfs inhalen van hun leesachterstand.

Bij de Ducklexie komt er nog als groot voordeel bij dat het makkelijker te lezen is voor leerlingen met leesproblemen. Dit is ontzettend belangrijk! Als iets te moeilijk is dan lees je er niet meer in verder. En vaak roept het zelfs frustraties op.

Kinderen voor wie de gewone Donald Duck nog te moeilijk is, kunnen met de Ducklexie beter uit de voeten. Hiermee doen ze succeservaringen op omdat het leesniveau niet te moeilijk is. Dit maakt de leuke Donald Duck verhalen ook toegankelijk voor de zwakkere lezers. Juist deze groep heeft daar heel veel baat bij. Een super goed initiatief dus, van de makers van Donald Duck!

Wil je graag meer leesplezier tips? In onze online training voor ouders vind je veel tips voor meer leesplezier!


Praktijkervaringen bij kinderen met dyslexie of leesproblemen

De meeste kinderen uit onze praktijk waren direct heel erg enthousiast toen we de Ducklexie introduceerden. Ze konden niet wachten om er in te beginnen!
Ook kinderen die normaal geen zin hadden in het oefenen met lezen, keken nu vaak uit naar het leesmoment. Het liefst wilden ze de Ducklexie in één keer uitlezen! Een aantal kinderen wilden zelfs liever in de Ducklexie lezen dan een leesspelletje spelen. Met een ‘gewoon’ boek gebeurt dat vrijwel nooit!
Een klein aantal kinderen hadden minder interesse en kozen ervoor om er niet in te lezen. Bijvoorbeeld kinderen die nog moeite hadden met de acceptatie van de diagnose dyslexie of kinderen die niet van stripverhalen hielden.

Verder gaven de kinderen bij het lezen aan dat ze het grote lettertype fijner vonden lezen. Doordat de teksten niet te moeilijk waren en de zinnen korter, deden ze succeservaringen op. Het gaf hen zelfvertrouwen dat ze deze Donald Duck goed konden lezen.

Tenslotte vonden onze leerlingen het heel leuk dat er “speciaal voor kinderen met dyslexie” een Donald Duck was gemaakt. Sommige kinderen kwamen glunderend binnen met de mededeling “Er is nu ook een Donald Duck voor ons!”.
De Ducklexie gaf hen een gevoel van erkenning. Heel erg leuk om dat effect bij onze leerlingen te zien!

De Ducklexie heeft dus voor veel extra leesplezier in onze praktijk gezorgd!

blank


Bestaat er een Ducklexie abonnement?

Helaas is er voor zover wij weten geen Ducklexie abonnement beschikbaar (op het moment van schrijven van deze blog). Tot nu toe zijn er alleen losse uitgaven van de Ducklexie verschenen. We krijgen deze vraag vaak van ouders van kinderen met dyslexie. Hopelijk komt het in de toekomst wel beschikbaar!

Tip: Een abonnement op de Donald Duck Junior kan voor kinderen met een grote leesachterstand een handige tussenoplossing zijn: de teksten zijn geschreven voor een lager leesniveau en daardoor makkelijker te lezen. Door de leuke verhalen , stripvorm en afwisselende teksten zorgt het vaak voor veel leesplezier.

De Donald Duck Junior is in principe gericht op beginnende lezers (vanaf 5 jaar). Oudere kinderen kunnen het dus zeker als te kinderachtig ervaren. In onze praktijk merken we dat het sterk wisselt per kind of de Donald Duck Junior bij oudere kinderen aanslaat.
Meestal speelt (naast kindfactoren) ook de ernst van de leesachterstand hierbij een grote rol. Voor kinderen met een laag leesniveau, waarvoor de ‘echte’ Donald Duck nog veel te moeilijk is, kan het heel erg leuk en aan te raden zijn. Probeer zeker met een los nummer uit of jouw kind dit leuk vindt!

blank


Ducklexie kopen

De eerste Ducklexie-special is in 2018 verschenen. Daarna is er onder andere een Ducklexie Zomerboek, Ducklexie Voorjaarsboek en een Ducklexie Najaarsboek uit gekomen.

Hieronder volgt een overzicht van een aantal Ducklexie uitgaven (er zijn er nog meer verschenen), met een linkje om ze aan te schaffen bij bol.com (affiliate link).

Ducklexie 2022 (verschenen in april 2022):

Koop bij bol.comDucklexie Winterboek 2021 (verschenen in oktober 2021):

Koop bij bol.comDucklexie Vakantieboek 1 – 2021 (verschenen in april 2021)

Koop bij bol.comDucklexie Najaarsboek 2020

Koop bij bol.comDucklexie Winterboek 2019

Koop bij bol.comDucklexie Zomerboek 2019

Koop bij bol.com


Hopelijk volgen er nog veel nieuwe Ducklexie tijdschriften! Wat ons betreft komt er in ieder geval zo snel mogelijk een wekelijkse uitgave! 🙂

Donald Duck Makkelijk lezen

In 2023 is er voor het eerst een Donald Duck ‘Makkelijk lezen’ verschenen. Dit lijkt een variant van de Ducklexie, voor kinderen die moeite hebben met lezen (met én zonder dyslexie). Probeer zeker uit of je kind het leuk vindt!

Hieronder volgt een overzicht van een aantal uitgaven, met een linkje om ze aan te schaffen bij bol.com (affiliate link).

Donald Duck – Makkelijk lezen 1 (verschenen rond maart 2023)

Koop bij bol.com

Donald Duck – Makkelijk lezen 2 (verschenen rond juni 2023)

Koop bij bol.com

Blogs die je mogelijk ook interessant vindt:


leesplezier vergrotenAuteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 22-06-2021 en is op 21-04-2022 vernieuwd.


Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.