twee kinderen spelen op tablet

Dyslexie apps: 10 superleuke apps waarmee je kind spelenderwijs oefent zonder stress!

Home » Dyslexie » Dyslexie apps: 10 superleuke apps waarmee je kind spelenderwijs oefent zonder stress!


Kinderen met dyslexie zijn vaak lastig te motiveren om aan lezen en spelling te werken. Toch zijn er veel dyslexie apps te vinden die ze meestal heel leuk vinden. In deze blog bespreken we 10 leuke oefen apps voor je kind uit de volgende categorieën: boeken, leesspelletjes, woordspelletjes en spelling oefenen. Probeer deze apps uit en je kind is spelenderwijs bezig met lezen of spelling! Ook de motivatie ten opzichte van lezen of spelling kan hier door verbeteren.

Uiteraard kunnen de apps ook gebruikt worden door kinderen die geen dyslexie hebben.

Let op: zoek je de app in de appstore? Typ precies over wat hier staat (inclusief wel/geen spatie), anders vind je hem vaak niet. Kijk ook bij elke app of hij geschikt is voor de leeftijd van jouw kind.

Tip: bekijk ook onze blogs over de Ducklexie, lezen oefenen met een online leesgame, leesplezier bevorderen en leesplezier voor veel leesplezier tips!


Dyslexie boeken apps

Chocolapps
Leuke sprookjesboeken, o.a.: Sneeuwwitje, Robin Hood, Peter Pan, De drie kleine biggetjes.

Wat is er zo speciaal aan deze boeken? Je kan de tekst eerst laten voorlezen, waarbij je kind met een meeleescursor kan meelezen. Handig als het boek nog net te moeilijk is! Verder is er op veel bladzijden een filmpje te zien over wat er op die bladzijde gebeurt, superleuk!

Ook kan je moeilijke woorden aanklikken: het woord wordt voorgezegd en er komt een uitleg op het scherm over de betekenis. Daarnaast kan je ook een voorbeeldplaatje aanklikken als uitleg. En op sommige bladzijden zijn er leuke extra’s: door met je vinger over het scherm te bewegen kan je plaatjes tevoorschijn toveren. Een aanrader!

Wie heeft de maan gestolen?
Een ontzettend leuk, interactief boek: je kind kan op elke bladzijde dingen aanklikken of veranderen. Bijvoorbeeld: de hoofdpersoon laten springen, sterretjes rondom de maan laten verschijnen, een wereldbol ronddraaien, een lampje aan en uitdoen en nog veel meer. Elke bladzijde is weer anders: soms moet de tekst gezocht worden met een telescoop waar je door kijkt, soms moet je de maan laten schijnen waarna de tekst verschijnt. Heel afwisselend!

Ook zitten er leuke spelletjes tussendoor: je kan bijvoorbeeld een egel bewegen die een mandje vast heeft waarmee je bessen moet vangen. Soms kan je een liedje aanklikken dat met het verhaal te maken heeft. Kortom: een origineel boek met veel afwisseling en interactie. Heel geschikt als je kind niet van lezen houdt!

Snelweg sprookjes
Een luisterapp, dus geen ‘echt’ boek. Toch hebben we deze app erbij gezet, want luisterboeken kunnen de interesse voor lezen en leesmotivatie zeker verhogen!
Deze app kan je gebruiken als je met je kind(eren) in de auto op de Nederlandse snelwegen rijdt. Doordat de app ziet hoe je rijdt, past het verhaal zich aan aan jouw route! Lees de uitleg in de appstore goed door.


Leesspelletjes apps

Pelle Puzzelt
Deze dyslexie app is ontwikkeld door ONL (Onderwijszorg Nederland), aanbieder van dyslexieonderzoek en -behandelingen. De app is niet bedoeld als behandeling, wel om de taalvaardigheid te onderhouden en taalplezier te ontwikkelen.

Een hele populaire app, veel kinderen vinden dit gelijk leuk. De app bestaat uit woordzoekers in oplopende moeilijkheidsgraad. Doordat het makkelijk begint is het heel laagdrempelig en zeer geschikt voor kinderen met leesproblemen!

Dolfje Runner
App over Dolfje Weerwolfje (van de boeken van Paul van Loon). Dolfje rent door het bos en je moet over obstakels heen springen. Als je af gaat, kan je ervoor kiezen om toch door te mogen door een vraag te lezen en te beantwoorden. Heb je de vraag goed? Dan mag je door. Lezen en spelen tegelijkertijd!

Taal met Sjors
Een app met 4 leuke woordspellen. Het flitsen is gratis, de rest kan worden aangeschaft. Lees het woord dat in beeld komt en beweeg het helikoptertje daarna naar het goede woord.

Kosmos Klikker GO
Deze app is onder andere ontwikkeld door het RID (Regionaal Instituut voor Dyslexie) en de Universiteit van Amsterdam en heeft als thema het heelal en sterrenbeelden. Met deze app oefent je kind spelenderwijs met letters en klanken. De eerste levels speel je gratis, daarna kan je alleen verder door te betalen.

blank

Woordspelletjes apps

Woord Snack
Verslavend gratis woordspelletje. Er worden 5 letters gegeven en daar moet je kind woorden mee maken. Soms kan het best lastig zijn, dan kan je hulp bieden zodat je kind wel verder kan. Voor jonge kinderen kan het nog te moeilijk zijn, maar voor oudere kinderen erg leuk!

Woord Vlucht
Je kind krijgt een veld met letters te zien en moet daar een woord van 3 letters in vinden (in hogere levels worden het langere woorden). Met tijdsdruk, want je moet klaar zijn voor het vliegtuigje aan de overkant is!
Tip: doe het een paar keer voor, als ze eenmaal zien hoe het werkt kunnen ze het daarna zelf spelen en vinden ze het vaak heel erg leuk. Laat ze hun highscore proberen te verbeteren!

Tip: in een andere blog geven we tips voor veel leuke spellingspelletjes die je niet op de tablet speelt. Gezellig om samen te spelen, probeer ze uit met je kind!

Spelling apps

Super Speller
Meestal is het oefenen van dicteewoorden saai, maar met deze app wordt het echt leuk! Voer zelf de woorden in die je wil oefenen. Daarna kan je kiezen hoe je de woorden wil oefenen: met een woordzoeker of met woord scramble. Bij dit laatste spel staan de letters door elkaar en moet je ze naar de goede plek slepen. Erg leuk! Gebruik deze app bijvoorbeeld aan het eind van een oefensessie waarin je dicteewoordjes hebt geoefend, om het op een leuke en leerzame manier af te sluiten.

Als je wil kan je na het oefenen kiezen om een toets te doen over de woorden. Zo zie je gelijk of je kind ze al goed genoeg kent!

blank


Nog veel meer lees apps en spelling apps voor kinderen met dyslexie!

Er zijn nog veel meer lees en spelling apps te vinden en er komen ook steeds nieuwe apps bij. Heb jij een leuke app gevonden waar je kind helemaal fan van is? Zet het in de reactie hieronder, dan kunnen andere ouders het ook gebruiken voor hun kind!

Een leuke leesapp kan bijdragen aan meer leesplezier voor je kind. Leesplezier is ontzettend belangrijk. Als je kind meer leesplezier heeft, is er een grotere kans dat je kind meer gaat oefenen met lezen. Leeskilometers maken is extra belangrijk als je kind een leesachterstand heeft.

Wij hebben een online training ontwikkeld voor ouders met veel tips hoe ze het leesplezier van hun kind kunnen vergroten. Wil je je kind helpen? Lees hier meer over de online training ‘Meer leesplezier voor je kind’.

blank


Tip: heeft je kind ook moeite om de tafels te automatiseren? Ontdek dan veel spelletjes om de tafels te oefenen voor kinderen uit groep 5 in onze andere blog.

Op zoek naar leuke leesboeken voor je kind? De Geronimo Stilton boeken zijn vaak populair onder kinderen met dyslexie. In onze blog lees je leuke tips over deze boeken!
Ook een kinderboeken abonnement kan een leuk idee zijn voor meer leesplezier. Dit abonnement is niet specifiek gericht op kinderen met dyslexie, maar we geven in de blog tips erbij hoe je het kan inzetten als je kind leesproblemen heeft.


Extra: Hulpmiddel om je kind makkelijker aan het lezen te krijgen thuis

Vindt jouw kind lezen ‘saai’ of ‘stom’? Met ons gratis beloningssysteem geef je een positieve draai aan het lezen thuis.

Wil jij je kind op een positieve manier kunnen helpen om meer te lezen thuis? Klik hieronder voor meer info over ons gratis beloningssysteem!

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.