Dyslexie en oefenen met spelling: hoe je op een gezellige en vrolijke manier dicteewoorden kan oefenen!

Home » Spelling oefenen » Dyslexie en oefenen met spelling: hoe je op een gezellige en vrolijke manier dicteewoorden kan oefenen!


Op de meeste scholen krijgen kinderen dicteewoorden mee die thuis geoefend moeten worden. Het inoefenen van dicteewoorden is voor kinderen met dyslexie vaak moeilijk, onder andere omdat het hen meer tijd kost zich de spellingregels eigen te maken. Thuis oefenen met spelling kan voor een kind met dyslexie dan ook een hele opgave zijn.

Hoe houd je het thuis oefenen met spelling toch leuk en gezellig? In deze blog geven we superleuke ideeën om thuis dicteewoorden te oefenen met je kind. Zo wordt oefenen met spelling weer leuk en kan je gezellig samen met je kind aan de slag! Uiteraard zijn de tips ook geschikt voor kinderen zonder dyslexie.

Wil je meer tips? In onze blog over spellingspelletjes vind je veel leuke ideeën om spelenderwijs met spelling bezig te zijn!


Spelling oefenen met dyslexie: gebruik leuk materiaal

Om het oefenen van dicteewoorden minder saai en eentonig te maken, kan je gebruik maken van ander materiaal. Er zijn veel opties: gebruik bijvoorbeeld glitterpennen, geurpennen, een whiteboard of de app Kids Doodle (hierin kan je o.a. schrijven met regenboogstiften, sterretjes of 3d-letters).
Of laat een keer de woordjes leggen met pepernoten of tumtums! Bij een lang woord kan je kiezen om alleen de eerste letter te laten leggen en de rest gewoon te schrijven.

Het klinkt simpel, maar alleen al het schrijven op een whiteboard maakt het schrijven voor veel kinderen met dyslexie een stuk minder erg. Moet je kind de woorden geschreven inleveren bij de leerkracht? Maak een foto van het whiteboard en geef dit mee. Bespreek van tevoren of dit mag. Leg uit aan de leerkracht hoe vervelend je kind het oefenen vindt en dat het belangrijk is om dit leuker te maken voor zijn motivatie én resultaten.

Een andere optie is om je kind met een Frixion pen te laten schrijven. Bij de leerlingen in onze praktijk Hello Star! is dit altijd heel populair! Lees hier meer over wat een Frixion pen is en waar je op moet letten bij gebruik.

Andere leuke ideeën (voor af en toe): laat de woorden in zand schrijven of in slagroom. Bij het schrijven in slagroom kan je als ‘pen’ een lepel omkeren en met het ‘stokje/uiteinde van de lepel’ schrijven. Strijk het elke keer weer glad met de achterkant van de lepel. Schrijven in slagroom is voor elk kind een feest! Houd er rekening mee dat je kind niet wil stoppen met oefenen 🙂

blank


Dyslexie en dicteewoorden voor spelling oefenen: op een speelse manier!

Door middel van spellingspelletjes kan je het oefenen veel leuker en gezelliger maken. Doe deze spelletjes ter aanvulling op het ‘gewone’ oefenen (niet ter vervanging). Hieronder staan een aantal leuke ideeën:

Woordzoeker
Maak een zelf woordzoeker voor je kind met de spelling woorden die je kind moet oefenen. Dit kan op papier, maar gaat sneller en makkelijker via een website, bijvoorbeeld deze: https://www.woordzoekermaken.nl/woordzoekermaken.php. Extra leuk: print de woordzoeker 2x uit en maak er een wedstrijdje van. Wie heeft als eerste alle woorden gevonden? Laat je kind winnen voor een leuke succeservaring!

Succeservaringen op het gebied van spelling en lezen zijn heel belangrijk voor kinderen met dyslexie.

blank


Galgje
Kies een woord uit de dicteewoorden die je kind moet oefenen. Speel het bekende galgje-spel: schrijf voor elke letter een streepje op en laat je kind raden welk woord het is. Je kind vraagt bijvoorbeeld: Zit er een ‘a’ in?’ en jij vult de letter op het juiste streepje in. Spreek van tevoren af hoeveel fouten je mag maken voor je af bent.

Is het te moeilijk? Geef dan tips en hints tussendoor! Of geef je kind meer kansen om het woord te raden. Wissel af: laat soms je kind een woord kiezen en soms jij.

Memory
Maak woordkaartjes en schrijf elk woord op 2 verschillende kaartjes. Draai alle kaartjes om en speel memory. Handig om weetwoorden (zoals woorden met ei/ij) in je hoofd te krijgen!

Tip als je de ei/ij aan het oefenen bent: doe in het memoryspel alleen woorden met de korte ei en niet met de lange ij. Dan kan je kind nog als extra ezelsbrug onthouden: als het woord in het memoryspel voorkwam, dan is het de korte ei. En aangezien er meer woorden met de lange ij zijn, kan je het beste de woorden met de korte ei uit je hoofd leren.

Super Speller app
In een andere blog schreven we ook al over deze superhandige app voor kinderen met dyslexie. Voer zelf de dicteewoorden in die je wil oefenen. Daarna kan je kiezen hoe je de woorden wil oefenen: met een woordzoeker of met woord scramble. Bij dit laatste spel staan de letters door elkaar en moet je ze naar de goede plek slepen. Erg leuk!
Als je wil kan je na het oefenen kiezen om een toets te doen over de woorden. Zo zie je gelijk of je kind ze al goed genoeg kent!

blank


Zo maak je het oefenen met spelling nog leuker!

Om het oefenen extra feestelijk te maken, kan je (af en toe) afspreken dat je kind na elk opgeschreven woord een kleine beloning krijgt als hij een bepaalde vaardigheid heeft toegepast bij dat woord. Een handige vaardigheid om te kiezen is bijvoorbeeld het controleren van geschreven woorden. Kinderen met dyslexie controleren woorden vaak te weinig.

Elke keer tijdens het oefenen dat je kind een woord opschrijft én controleert na het schrijven kan hij iets verdienen (zie hieronder voor ideeën). Leg eerst aan je kind uit waarom controleren belangrijk is en vertel daarna hoe jullie dit gaan oefenen en met welke beloning.
Zo help je je kind een belangrijke vaardigheid te oefenen én je hoeft niet te ‘onderhandelen’ hoeveel woorden er geschreven moeten worden: je kind zal uit zichzelf zoveel mogelijk woorden willen doen!

Leuke ideeën voor een beloning: laat je kind een krul zetten na elk woord (waarbij de vaardigheid is toegepast) en spreek af dat hij na een bepaald aantal krullen een leuk spelletje mag kiezen dat jullie samen doen of bijvoorbeeld iets langer mag opblijven. Een klein snoepje (zoals een smartie) na elk woord waarbij de vaardigheid is toegepast kan voor een keer ook een hele leuke beloning zijn (let wel op dat je niet te vaak eten als beloning gebruikt). Extra gametijd of buitenspeeltijd werkt ook vaak goed als beloning!

blank

Je kan dit ‘spelling oefenen met beloning’ één keer in de zoveel tijd laten terugkomen als een leuke, speciale oefenkeer en de beloningen afwisselen.

Tip: geef ook vaak tussendoor een compliment over de werkhouding of spelling aanpak van je kind. Bijvoorbeeld: ‘Wat goed dat je dat woord nog controleerde en alle letters nakeek!’ of ‘Wat goed dat je het woord langer maakte om te horen of je een ‘d’ of een ‘t’ schrijft!’.

Ook als je kind een fout maakt, is het belangrijk om positief te blijven: ‘Het is ook moeilijk, het maakt helemaal niet uit als het niet in 1x lukt. Het gaat straks vast beter. Ik vind het superknap van je dat je zo je best doet, je bent echt een doorzetter!’. Bedenk ook dat je kind er niks aan kan doen als hij/zij er lang over doet om de spellingregels te leren. Het hoort bij dyslexie.


Andere interessante blogs

Mogelijk vind je deze blogs ook interessant:

Typecursus dyslexie
Oefenen met lezen met een online leesgame
Tafels oefenen groep 5 met spelletjes
Leesbingo
Beroemde mensen met dyslexie


Extra: Hoe krijg je je kind met dyslexie aan het lezen?

Voor kinderen met dyslexie is naast spelling ook het thuis oefenen met lezen iets wat vaak niet vanzelf gaat. Wil jij je kind op een positieve manier kunnen helpen om meer te lezen thuis? Klik hieronder voor meer info over ons gratis beloningssysteem!



leesplezier vergroten

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.