pennen naast getekende smiley

Frixion pen: spelling oefenen zonder gekras!

Home » Lees- en spellingproducten » Frixion pen: spelling oefenen zonder gekras!

De Frixion pen: een handige en leuke pen om spelling mee te oefenen. Deze pen is voor alle kinderen (en volwassenen!) fijn om te hebben. Maar daarnaast ook zeer geschikt voor kinderen met spellingproblemen of dyslexie. We zien in onze praktijk dat deze pen het oefenen met spelling een stuk leuker maakt.
Ken je de Frixion pen al en wil je gelijk een setje van 4 Frixion pennen bestellen? Je kan de pennenset van 4 kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Hieronder vind je een korte uitleg wat de Frixion pen is en waarom de Frixion pen voor kinderen met dyslexie extra handig kan zijn bij oefenen van spelling. Ook leggen we uit waar hij te koop is en welke verschillende soorten er zijn.


Wat is een Frixion pen?

De Frixion pen lijkt op het eerste gezicht een normale pen. Wat is er dan zo speciaal aan? Als je iets hebt geschreven, kan je het daarna uitgummen met de gum die op de Frixion pen zit. Superhandig! Zo kan je makkelijk foutjes verbeteren: bij dicteewoorden schrijven, spelling oefenen, puzzels maken en veel andere dingen!
Extra bijzonder (en goed om te weten) is dat je de tekst ook weer terug kan zien. Hoe? Als je de uitgegumde tekst in de diepvries legt, dan verschijnt de tekst weer terug! Het wissen van de tekst werkt namelijk met warmte: door het weg te gummen warm je de inkt op en is de inkt niet meer te zien. Als het afkoelt (onder de -10 graden Celsius), dan verschijnt het weer.

wat is Frixion pen uitgumbaar na in vriezer leggen tekst weer zichtbaar

Belangrijk om te weten: de Frixion pen mag niet gebruikt worden voor o.a. schoolexamens of officiële documenten. Dit omdat de inkt uitwisbaar is.
Andere gebruikerstip: Als je de pen te lang in de zon legt, werkt hij niet meer. Dit is wel op te lossen: leg hem een tijdje in de vriezer en daarna op kamertemperatuur. Dan kan je er weer mee schrijven. Klik op deze link voor meer leuke weetjes en oplossingen over de Frixion pen.


Ideaal om spelling mee te oefenen voor kinderen met dyslexie

De Frixion pen is een populaire pen voor iedereen! Als je kind dyslexie heeft, kan de pen extra van pas komen bij het oefenen met spelling. Kinderen met dyslexie maken vaker spellingfoutjes. Dit kan met de Frixion pen handig verbeterd worden. Het werkblad/schift van je kind blijft overzichtelijk en mooi doordat hij niet hoeft te krassen. Zo wordt spelling oefenen een stuk leuker!

In onze praktijk Hello Star! zijn kinderen met spellingproblemen of dyslexie erg fan van de Frixion pen. Hij wordt altijd gekozen om mee te schrijven bij het oefenen met spelling. Woorden schrijven is een stuk leuker als het met ‘de uitgumpen’ mag! Ze vinden het minder erg als ze een foutje hebben gemaakt, omdat ze het dan mogen uitgummen met de Frixion pen. Kinderen vinden de Frixion pen zo leuk, dat we het geregeld als cadeautje hebben meegegeven aan kinderen die klaar zijn met hun dyslexiebehandeling.

pennen naast getekende smiley


Leuk spelletje

Leuk spelletje om te doen: laat je kind iets opschrijven met de Frixion pen en het daarna helemaal uitgummen. Je kind heeft dan een leeg blad. Hij kan tegen iemand die de werking van de pen niet kent, zeggen dat hij kan toveren/goochelen. Nu een leeg blad, na 10 minuten in de vriezer ineens vol tekst! Voor je kind met dyslexie een leuke, magische ervaring met schrijven!

Wil je graag meer ideeën voor spellingspelletjes die je samen met je kind kan spelen? In deze blog vind je superleuke spellingspelletjes. Bijvoorbeeld een letterspelmat, spellingstoelendans of een spellingkaartspel van Dolfje Weerwolfje.
Heeft je kind dyslexie en moet je dicteewoorden oefenen? In onze blog ‘dyslexie spelling oefenen’ lees je tips om thuis dicteewoorden te oefenen met je kind.
Ook voor het oefenen van de tafels in groep 5 hebben we een handig overzicht met leuke en gezellige tafelspelletjes gemaakt.


Frixion pen: waar te koop?

Je kan de Frixion pen bij veel verschillende winkels kopen. Bijvoorbeeld Bruna, Primera of bol.com. Bij de producten hieronder hebben we gelijk een aanschaflink gezet naar bol.com, maar er zijn uiteraard veel meer winkels die de pen verkopen.


Verschillende soorten Frixion pennen

Viltstiften, markeerstiften, gewone pennen: de Frixion pen is er inmiddels in vele maten en soorten. Hieronder zetten we er een paar voor je op een rij. Let op als je er een koopt welke kleuren je wil en hoeveel. Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar. Je kan ze vaak per stuk, per setje van een aantal of een grote set met heel veel kleuren kopen. Op de Frixion pen zit een speciale gum waarmee je de tekst kan uitgummen. Daarnaast is er nog een speciale losse, grotere Frixion gum te koop waarmee dit ook kan. Kijk bij leeftijdsaanduiding of de pen van jouw keuze geschikt is voor de leeftijd je kind.


Frixion uitwisbare pen

uitwisbare pen Frixion ball

De meest bekende Frixion pen met dop (ook wel ‘Frixion Ball’ genoemd), hier in de vrolijke kleuren: Sky Blauw / Paars/Koraal/Abrikoos Oranje. Zeer geschikt om spelling mee te oefenen. Uiteraard ook in andere kleurencombinaties en aantallen te bestellen.

Je kan de pennenset van 4 kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Frixion markeerstift

markeerstift Frixion light

Superhandig, een markeerstift die je kan uitgummen. Goed te gebruiken als je kind woorden in een tekst moet markeren. Deze variant wordt ‘Frixion Light’ genoemd. Je kan een set van 6 markeerstiften kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Frixion Ball Clicker

Een Frixion pen zonder dop, waarbij je alleen hoeft te klikken (het doorzichtige stukje aan de zijkant ‘verschuiven’) om hem te openen.

Je kan een set van 3 pennen kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Frixion uitgumbare stiften

uitgumbare stiften

Er zijn ook viltstiften die uitgumbaar zijn. Voor het schrijven van woorden zijn ze minder geschikt (wegens de dikkere punt), maar voor kleuren en tekenen erg leuk.

Je kan een set van 12 Frixion Viltstiften kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Frixion pen vulling

Als je Frixion pen op is, kan je meestal een navulling kopen. Dit heb je vaak wel nodig, want Frixion geeft zelf op de website aan dat de pen sneller leeg gaat dan een normale pen. Dit merken wij zelf ook in het gebruik. Dit komt door de speciale inkt die gebruikt wordt, lees hier de uitleg bij vraag 7 op de website.

Voor zover wij kunnen zien is er niet voor elke soort een navulling beschikbaar. Over het algemeen zien we dat de meeste navullingen bedoeld zijn voor de Pilot Frixion Ball en de Pilot Frixion Clicker, maar controleer dit altijd. Let bij het bestellen van een navulling goed op de volgende punten:

• Welke pen heb je? Is de navulling die je besteld hier geschikt voor?
• Welke puntdikte wil je bestellen? Navullingen zijn in verschillende puntdiktes verkrijgbaar. Als je de Frixion voor spelling oefenen wil gebruiken, neem dan niet een te dikke punt.
• Welke schrijfkleur wil je? Er zijn gelukkig van veel kleuren navullingen!
• Hoeveel navullingen zitten er in de bestelling? Soms kan je per stuk of per 3 bestellen. Maar er zijn ook verpakkingen met enorme hoeveelheden en dit staat er niet altijd even duidelijk. Let goed op hoeveel je er besteld.

Je kan navullingen kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link). Controleer bovenstaande punten bij het bestellen.

Koop bij bol.com


Handig beloningssysteem voor kinderen met leesproblemen of dyslexie

Misschien bekeek je deze blog omdat je kind leesproblemen of dyslexie heeft. Dan hebben we nog een extra tip. Is jouw kind moeilijk te motiveren om thuis te oefenen met lezen?
En wil je hier graag verandering in brengen, omdat je weet hoe belangrijk het is om veel te oefenen met lezen?
Met ons gratis beloningssysteem kan je je kind op een positieve manier helpen. Lees meer info over ons gratis beloningssysteem door op de knop te drukken.


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.


Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.


We hebben deze blog op eigen initiatief geschreven, niet in opdracht van Frixion.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.