7 Geronimo Stilton boeken op tafel

Geronimo Stilton boeken: leuke boeken voor kinderen met leesproblemen of dyslexie

Home » Kinderboeken » Geronimo Stilton boeken: leuke boeken voor kinderen met leesproblemen of dyslexie


De Geronimo Stilton boeken kunnen het leesplezier van kinderen met dyslexie of leesproblemen vergroten.
In deze blog leggen we uit waarom deze kinderboeken vaak populair zijn bij kinderen met een leesachterstand . Daarna geven we informatie over de verschillende Geronimo Stilton boeken en de AVI-niveaus. Ook vind je in deze blog handige linkjes om de boeken gelijk aan te schaffen bij bol.com. Aan het eind geven we nog een aantal extra leesplezier tips!

Geronimo Stilton boeken: waarom zijn deze kinderboeken vaak populair bij kinderen met dyslexie of leesproblemen?

In onze praktijk zien we dat onze leerlingen (met dyslexie of een leesachterstand) de Geronimo Stilton boeken vaak leuk vinden. Het bevordert hun leesplezier en de leesmotivatie. Omdat we dit effect bij meerdere leerlingen zien, schrijven we deze blog als tip voor ouders. Mogelijk vindt jouw kind deze boeken ook leuk!
Als je deze boeken wil uitproberen met je kind vind je veel tips in deze blog.
NB: Ook bij kinderen zonder leesproblemen zijn deze boeken erg populair.

Er zijn veel redenen waarom de boeken vaak leuk kunnen worden gevonden door kinderen die moeite hebben met lezen. Hieronder bespreken we een aantal mogelijke redenen:

Geronimo Stilton boeken zien er aantrekkelijk uit

Als je een Geronimo Stilton boek openslaat, valt het direct op dat de bladzijden er heel vrolijk uitzien. Veel en grappige plaatjes (in kleur natuurlijk), gekleurde woorden in de tekst, woorden in leuke en speelse lettertypes en woorden in wisselende lettergrootte. Een belangrijk kenmerk van de Geronimo Stilton boeken!

Sommige pagina’s bestaan volledig uit een afbeelding. Er zijn ook afbeeldingen die worden gecombineerd met tekst (bijvoorbeeld een plattegrond met legenda). Dit kan ook zorgen voor een leuke afwisseling/pauze tijdens het lezen.

Ook het formaat van de Geronimo Stilton boeken (niet te hoog) helpt mee. Daarnaast is er voldoende witruimte tussen de regels.

vier Geronimo Stilton boeken op tafel

Al met al oogt het voor kinderen als een héél aantrekkelijk boek. Het is het tegenovergestelde van lange zwart-witte bladzijden die vol staan met tekst in een klein lettertype.
Bij kinderen met leesproblemen speelt het uiterlijk en de hoeveelheid tekst per bladzijde vaak een grotere rol bij het kiezen van een boek dan bij kinderen zonder leesproblemen. De Geronimo Stilton boeken zijn superaantrekkelijk op dit gebied!

Visuele ondersteuning

Verder staan er ook regelmatig afbeeldingen die goed uitbeelden wat er op de pagina gebeurt – een fijne visuele ondersteuning dus voor kinderen met dyslexie.

Geronimo Stilton en zijn avonturen

Naast het uiterlijk van het boek, spreekt ook het verhaal zelf aan. De muis Geronimo Stilton en zijn spannende avonturen zijn heel populair onder kinderen. Het verhaal bevat bovendien veel humor en (woord)grapjes die kinderen leuk vinden.

Het helpt dat de Geronimo Stilton boeken geliefd zijn onder veel kinderen, ook zonder leesproblemen. Kinderboeken die populair zijn in de klas, trekken andere kinderen vaak ook meer aan door enthousiaste verhalen van hun klasgenoten. Door de boeken zelf te lezen, kunnen kinderen meepraten met hun klasgenootjes.

Bekend van tv

Daarnaast kennen sommige kinderen Geronimo Stilton van de tv en dan zijn de boeken natuurlijk ook extra leuk om te gaan lezen!

NB: Er zijn veel verschillende Geronimo Stilton boeken. Bovenstaande kenmerken gelden mogelijk niet voor elke boeksoort.

stapel met kaften van boeken van Geronimo Stilton


Onderzoek over de Geronimo Stilton boeken

Wil je graag meer weten over de Geronimo Stilton boeken in het algemeen? Via deze link vind je een onderzoek van een masterstudent in België naar deze boeken.


Welk AVI niveau heeft Geronimo Stilton?

Het AVI niveau van de Geronimo Stilton boeken wisselt per boek/serie. Voor zowel de lagere als de hogere AVI-niveaus zijn er leuke boeken beschikbaar. De meeste boeken zijn niet voor beginnende lezers, maar er zijn wel hele leuke boeken speciaal voor die doelgroep gemaakt (zie hieronder).

Op de meeste series van Geronimo staat (voor zover wij weten) geen AVI-niveau vermeld. Als je een indruk wil krijgen of een boek aansluit bij het leesniveau van je kind, kan je bijvoorbeeld een inkijkexemplaar op internet bekijken. Of naar de bieb gaan om het in te kijken/vragen.
Als je twijfelt en het uitprobeert met je kind dan merk je meestal snel of je kind het leesniveau prettig vindt. Je kan het boek natuurlijk ook altijd voorlezen (of samen lezen) als het nog (iets) te moeilijk is.

Er zijn speciale AVI-boeken van Geronimo Stilton en Thea Stilton gemaakt voor de lagere AVI-niveaus (AVI M3 t/m AVI M5). Ideaal voor kinderen met een grote leesachterstand! Bij deze boeken staat het AVI-niveau per boek wel duidelijk vermeld. Er zijn al boeken vanaf AVI start: bijvoorbeeld samenleesboeken voor AVI start/M3 niveau.

Kortom, iedereen kan dus genieten van de Geronimo verhalen!


Welke verschillende soorten Geronimo Stilton boeken zijn er?

Behalve de ‘gewone’ Geronimo Stilton boeken zijn er nog veel meer soorten en series verschenen. Bijvoorbeeld de Fantasia reeks, de boeken van Thea Stilton (Thea is de zus van Geronimo), de Klassiekers, de Makkelijk Lezen serie, Reis door de tijd serie, stripboeken, samenleesboeken en nog veel en veel meer! Het zijn er te veel om te bespreken in deze blog.

Geronimo Stilton stripboek, Thea Stilton boek en Makkelijk lezen Geronimo boek liggen op tafel

Hieronder lichten we een aantal leuke Geronimo Stilton boekenseries uit (met een handige link naar bol.com om een boek gelijk te kunnen zien of kopen). Kijk bij elk boek zelf of het leesniveau te doen is voor jouw kind.


AVI-boeken / Makkelijk Lezen boeken van Geronimo Stilton (aan te raden voor kinderen met dyslexie)

Van zowel Geronimo als Thea Stilton zijn er AVI-boeken / Makkelijk Lezen boeken gemaakt. Bij deze boeken staat het AVI niveau vermeld op het boek (variërend van AVI M3 t/m AVI M5). Ook is er rekening gehouden met o.a. de bladspiegel. Er wordt een speciaal lettertype gebruikt dat makkelijker leesbaar is.

De verhalen kunnen ook als ‘gewoon’ boek zijn verschenen, maar zijn dan voor deze serie aangepast naar een lager en specifiek AVI-niveau.

Superfijn dat deze boeken er zijn, want voor (sommige) kinderen met leesproblemen kunnen de gewone Geronimo boeken nog veel te moeilijk zijn. Door de AVI boeken zijn de leuke Geronimo verhalen nu ook voor de zwakkere lezers beschikbaar. Heel belangrijk, juist voor deze groep lezers!

Hieronder staan 2 voorbeelden van deze serie (AVI-boeken/ Makkelijk Lezen) met het AVI-niveau erbij vermeld. Eén van Geronimo en één van Thea Stilton. Er zijn er uiteraard nog veel meer!

Vier knagers in het Wilde Westen – Geronimo Stilton – Makkelijk Lezen – AVI E4

boek vier knagers in het wilde westen ligt op rode ondergrond

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Red de paarden – Thea Stilton – Makkelijk Lezen – AVI E3

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Geronimo Stilton boeken

Er zijn veel verschillende boeken en series van Geronimo. Hieronder een voorbeeld van een Geronimo boek:

De voetbalkampioen – Geronimo Stilton (seriedeel, deel 18, los te lezen)

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Thea Stilton boeken

Ook de zus van Geronimo, Thea Stilton, heeft meerdere leuke boekenseries. Deze verhalen zijn ook heel populair. De boeken zijn meer gericht op meisjes, maar er zijn ook jongens die deze boeken graag lezen.

Hieronder een voorbeeld van een Thea Stilton boek (uit de serie ‘Het leven op Topford’):

Operatie Dolfijn – Thea Stilton – Serie: Het leven op Topford – deel 23

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


Geronimo Stilton stripboeken

Er zijn ook stripboeken verschenen van Geronimo Stilton. Leuk om uit te proberen met je kind! Een stripboek spreekt vaak meer aan dan een gewoon boek als je kind minder van lezen houdt. De plaatjes kunnen je kind bovendien ondersteunen bij het lezen.

Hieronder een voorbeeld van een Geronimo stripboek:

Op pad met Marco Polo – Geronimo Stilton – Stripboek – deel 4

Je kan het stripboek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


De Fantasia serie

boekenkaft van Fantasia X

Dan de Fantasia boeken: deze zijn bijzonder populair bij kinderen. En dat is heel goed te begrijpen! Er zitten hele speciale en leuke dingen in deze boeken, die je normaal niet in een boek vindt. Dit zorgt voor veel extra leesplezier!

Bijvoorbeeld: pagina’s waar je een geur op kan ruiken (kras en ruikpagina’s), 3D plaatjes die je met een 3D bril kan zien, flitsinkt, ‘glow in the dark’ pagina’s, onzichtbare inkt, bewegende beelden, plaatjes die pas zichtbaar worden als je je hand er op legt, veel leuke spelletjes, stickers en nog meer!

Allemaal superleuke extra’s die enorm motiverend werken tijdens het lezen. De geurpagina’s zijn vaak het aller populairst!
NB: Het verschilt uiteraard per boek welke en hoeveel van deze extra’s er in zitten.

Welke AVI is Fantasia?

Er staat geen AVI-niveau op de boeken vermeld, maar het is zeker niet voor beginnende lezers. Er komen lange zinnen en moeilijke woorden voor in de verhalen.
Tip: bekijk het inkijkexemplaar op bol.com (via onderstaande link) om een indruk te krijgen van het leesniveau. Je kan meerdere bladzijdes inzien van een Fantasia boek.

Behalve het AVI-niveau is het ook goed om te kijken naar andere factoren. Bijvoorbeeld: vindt je kind het juist leuk om een moeilijker boek te proberen of leest je kind liever een boek dat hij goed aan kan? En: maakt je kind veel leesfouten of leest je kind traag maar heel nauwkeurig ook bij wat moeilijkere teksten?

Fantasia en grote leesachterstand

Het leesniveau van Fantasia kan een nadeel zijn als je kind een grote leesachterstand heeft. Dat is jammer, want de boeken zorgen meestal wel voor zeer veel extra leesplezier.

Wat als je denkt dat de Fantasia boeken nog iets te moeilijk zijn, maar je kind wil het wel supergraag proberen?
Probeer of je kind de volgende tips fijn vindt:

  • Lees een bladzijde/stukje eerst voor, daarna leest je kind het na. Doordat je kind de tekst al een keer gehoord heeft, gaat het zelf lezen makkelijker;
  • Geef hulp bij te moeilijke woorden of lees deze gelijk voor. Of je kind leest alleen kortere woorden en jij de rest;
  • Lees om en om een zin of een bladzijde, zodat het lezen minder inspannend is voor je kind.

Mocht dit niet voldoende helpen, dan kan je er ook voor kiezen om het boek zelf voor te lezen aan je kind. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en je kind doet een positieve en leuke ervaring op met boeken. Je kind wordt daardoor misschien ook getrokken om andere (makkelijkere) Geronimo Stilton boeken zelf te willen lezen.
Als je van tevoren al denkt dat het echt nog te moeilijk is voor je kind (ook met hulp), dan kan je uiteraard gelijk voor voorlezen kiezen (laat je kind natuurlijk ook mee bepalen en aangeven wat hij fijn vindt).

Wil je een Fantasia boek kopen?

Een Fantasia boek van Geronimo Stilton is bijvoorbeeld het boek ‘Fantasia X’ (deel 10).

Fantasia X ligt op tafel met 3D-bril

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Er zijn natuurlijk nog veel meer Fantasia boeken verschenen!

NB: Hierboven hebben we de Fantasia-reeks beschreven. Er zijn ook andere boeken/series van Geronimo waar het woord ‘Fantasia’ in de titel of serienaam zit, maar die bedoelen we hier niet. Let op als je een boek wil kopen of het de serie is waar je naar op zoek bent. Er zijn veel series van Geronimo, dus het is soms goed kijken om welke het gaat.

Andere Geronimo Stilton boeken

Er zijn uiteraard nog veel meer soorten boeken en series van Geronimo Stilton. Op de website van Geronimo vind je veel informatie!

Extra tips voor ouders van kinderen met dyslexie

We hopen dat je in deze blog ideeën hebt opgedaan voor leuke kinderboeken die je kind mogelijk aanspreken. Natuurlijk wisselt het uiteindelijk per kind of een boekenserie wel/niet aanspreekt. Dit is heel persoonlijk.
Er zijn uiteraard ook kinderen met dyslexie of leesproblemen die de Geronimo Stilton boeken juist niet leuk vinden. Daarom hier nog een aantal (extra) andere leuke leesplezier tips voor ouders van kinderen met dyslexie of leesproblemen:

  • Ken je de Ducklexie al? Een speciale uitgave van de Donald Duck voor kinderen met leesproblemen of dyslexie!
  • Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?’ Deze vraag is herkenbaar voor veel ouders. Daarom hebben we een blog gemaakt met leuke tips waar je direct mee aan de slag kan!
  • Nog meer tips om het leesplezier van je kind te bevorderen vind je in deze blog!
  • Graphic novels zijn ook zeer aan te raden om uit te proberen, zeker voor kinderen met dyslexie!
  • Zou je graag het leesplezier van je kind willen vergroten? Wij hebben hiervoor een online training voor ouders ontwikkeld: ‘Meer leesplezier voor je kind’. Hierin vind je ontzettend veel leuke, speelse en afwisselende tips om het leesplezier van je kind te vergroten!

Begin direct en maak het oefenen thuis daarmee een heel stuk leuker!


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.