zes graphic novels

Graphic novels (Nederlands) voor kinderen – populair bij kinderen met leesproblemen!

Home » Kinderboeken » Graphic novels (Nederlands) voor kinderen – populair bij kinderen met leesproblemen!

Graphic novels worden vaak met plezier gelezen, ook door kinderen met leesproblemen of dyslexie. Een voorbeeld uit onze praktijk Hello Star!: een jongen met ernstige dyslexie die echt niet van lezen hield (en nooit boeken pakte), probeerde de graphic novel ‘Het leven van een Loser’ uit. Hij kon niet stoppen met lachen tijdens het lezen en wilde alleen maar doorlezen. Thuis heeft hij de hele serie gelezen. Graphic novels kunnen dus voor veel leesplezier zorgen!

Natuurlijk kan dit altijd per kind wisselen. Er zullen ook kinderen met leesproblemen zijn die de graphic novels niet leuk vinden. Maar omdat zoveel kinderen met leesproblemen/dyslexie er wel fan van zijn, is uitproberen of het bij jouw kind past zeker de moeite waard!

In deze producttip vind je meer info over deze leuke boeken en handige links om ze aan te schaffen bij bol.com.

Wat is een graphic novel?

Met ‘graphic novel’ kunnen verschillende soorten boeken worden bedoeld.

Voor volwassenen wordt hier meestal een literair stripverhaal mee bedoeld. Het wordt dan ook wel een ‘striproman’ genoemd. Zie wikipedia voor meer info over deze stripromans voor volwassenen.

Bij kinderboeken is dit heel anders. Hier worden met graphic novels (vaak grappige) kinderboeken bedoeld waar veel illustraties instaan. Meestal is het een combinatie van stukken leestekst, plaatjes met leestekst en plaatjes zonder leestekst (bijvoorbeeld ‘Het leven van een Loser’), soms ook alleen strips (bijvoorbeeld Dog Man). Dit is wisselend per boek/serie. Libris geeft aan dat graphic novels boeken met veel plaatjes zijn. Ook beschrijven ze dat het grappige strips in boekvorm zijn. Kinderboeken.nl beschrijft graphic novels als een kinderboek met extra veel beeld.

In deze blog richten we ons uiteraard alleen op de laatste categorie (graphic novels kinderboeken).

Waarom vinden kinderen met leesproblemen/dyslexie graphic novels vaak leuk?

Dat graphic novels populair zijn is duidelijk: alleen van de serie ‘Het leven van een Loser’ zijn in Nederland al 3 miljoen boeken verkocht. En over de gehele wereld al 250 miljoen! Meerdere van deze ‘Het leven van een Loser’ – boeken wonnen prijzen van de Nederlandse Kinderjury.

twee graphic novels Het leven van een loser

Onder zowel kinderen zonder als kinderen met leesproblemen zijn de boeken heel populair. Ook in onze praktijk Hello Star! merken we dit. Leerlingen uit onze praktijk vinden graphic novels vaak heel erg leuk om te lezen. Waarom spreekt dit zo aan, ook bij kinderen die lezen moeilijk vinden? Hieronder een paar mogelijke redenen:

Grappige verhalen

De verhalen in een graphic novel zijn vaak heel grappig. Kinderen moeten er tijdens het lezen soms zelfs hardop om lachen! Doordat kinderen er echt plezier aan beleven, pakken ze het boek graag opnieuw.

Uiteraard is humor persoonlijk en zal niet elk kind de graphic novels grappig vinden. Dit kan natuurlijk ook wisselen per serie. Wij twijfelen of we ze zelf vroeger graag hadden gelezen. Waarom zijn we dan toch fan van deze boeken? Omdat we zien dat heel veel kinderen (ook met dyslexie en leesproblemen) er enorm van genieten! We zijn superblij dat deze boekenseries er zijn: hier hebben al veel kinderen gigantisch veel leesplezier door gekregen!

Over het algemeen zien we dat de humor in de graphic novels bij ontzettend veel kinderen aanslaat, dus zeker het uitproberen waard!

Hoewel veel graphic novels grappige verhalen bevatten, zijn er mogelijk ook graphic novels die bijvoorbeeld meer op spanning of andere kenmerken gericht zijn.

stapel graphic novels

Graphic novels hebben veel plaatjes

Vaak superfijn als je moeite met lezen hebt: veel plaatjes tussendoor. Soms plaatjes met tekst (een paar losse woorden of een stripje), soms zonder tekst. Plaatjes ondersteunen bij het lezen, doordat je het verhaal deels afgebeeld ziet staan. Daarnaast heb je sneller een bladzijde af en ziet de bladzijde er makkelijker leesbaar uit. Dit werkt motiverend voor kinderen die lezen moeilijk vinden. Ook kunnen de illustraties voor extra humor zorgen.

Houdt jouw kind van veel afbeeldingen of verhalen in stripvorm? Bekijk dan ook onze blogs over Geronimo Stilton boeken en AVI stripboeken.

Rest van de lay-out en populair bij klasgenoten

Qua lay-out zijn er vaak extra witregels. De bladzijdes worden daardoor overzichtelijker, heel belangrijk voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. Het wisselt wel per boek of deze eigenschap er in terug komt. Vooral bij de series ‘Het leven van een Loser’ en ‘Dagboek van een muts’ staat bovengenoemde eigenschap (en bij een aantal anderen).

Dagboek van een muts boeken

Het is fijn voor kinderen met leesproblemen als ze boeken uit dezelfde series kunnen lezen als klasgenoten zonder leesproblemen (waarbij deze graphic novel series ook populair zijn). De lay-out maakt dat het net iets makkelijker te lezen is. Het hangt natuurlijk wel van de leesachterstand af of het al te doen is.

Op deze poster (van de website van Uitgeverij de Fontein) staan redenen waarom graphic novels ook leerzaam zijn om te lezen.

Welke graphic novels zijn er?

Er zijn inmiddels veel verschillende graphic novels te koop. Zelfs teveel om hier allemaal op te noemen! Een aantal bekende series:

• Het leven van een Loser;
• Dagboek van een muts;
• De waanzinnige boomhut;
• Julius Zebra;
• Dog Man;
• De avonturen van Max Kruimel;
• Kapitein Onderbroek;
• Niek de Groot;
• Tom Groot;
• Flip Fiasco;
• Evi en eenhoorn;
• Wombat & Vos;
• De beste school van de hele wereld;
• Ninja Kid.

drie kinderboeken: Julius Zebra, Flip Fiasco, Niek de Groot

Graphic novels kopen

Hieronder hebben we van een aantal populaire graphic novels een link naar bol.com gezet (affiliate link). Zoek je een andere? Veel zijn ook op bol.com te koop.

Tip: bekijk het inkijkexemplaar op bol.com om te zien of het boek je kind aanspreekt en of het qua leesniveau te doen is (anders zou je het wel kunnen voorlezen). En kijk naar de leeftijdsaanduiding voor welke leeftijd het boek bedoeld is.

Het leven van een Loser – deel 1

Koop bij bol.com

Dagboek van een muts 1 – Avonturen uit een niet-zo-perfect leven

Koop bij bol.com

Dog Man – deel 1

Koop bij bol.com

De Waanzinnige Boomhut 1 – De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Koop bij bol.com

Beste school – De beste school van de hele wereld

Koop bij bol.com

Wij raden aan om meerdere series graphic novels uit te proberen met je kind. We hopen dat je kind er veel leesplezier aan beleeft!

Meer tips voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie

Hieronder nog een paar extra tips:

• Met een moppenboek voor je kind oefen je lachend met lezen;
• Gebruik een leesbingo om je kind nog meer te motiveren;
• Probeer een kinderboeken abonnement uit en lees hoe je dit kan toepassen als je kind leesproblemen heeft;
Download een gratis beloningskaart voor het oefenen met lezen;
• Meer leesplezier tips lees je hier!

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.