hoe krijg ik mijn kind aan het lezen leesbingokaart met complimenten erop

Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen? 5 tips!

Home » Leesplezier » Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen? 5 tips!

Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?’ – een vraag die veel ouders zich stellen. Zou je graag willen dat je kind wat meer leesplezier krijgt? En je niet elke dag opnieuw zoveel moeite moet doen om je kind te laten lezen? In deze blog lees je 5 handige tips speciaal voor ouders van kinderen met een leesachterstand of dyslexie. Probeer ze uit en kijk welke tips bij jouw kind passen!

Hou bij elke tip in je achterhoofd dat kinderen die moeite hebben met lezen vaak heel onzeker zijn bij het lezen of er zelfs bang voor kunnen zijn. Pak het daarom altijd stap voor stap aan en wees blij met kleine vooruitgang. Forceer het niet als je kind erg gefrustreerd of verdrietig raakt.

Wil je ook weten hoe je je kind met een leesprobleem thuis kan helpen met o.a. oefenen met technisch lezen? Lees het in onze blog over leesproblemen.

gekleurde letters in doos op tafel


Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen – Tip 1: probeer boeken uit!

Om je kind makkelijk aan het lezen te krijgen, is het belangrijk dat je kind een boek heeft dat hij leuk vindt. Het liefst een serie met meerdere boeken, zodat je niet elke keer opnieuw hoeft te zoeken naar een geschikt boek. Hoe krijg je dit voor elkaar? Hier wat tips:

• Ga samen met je kind naar de bieb;
• Bespreek thuis van tevoren met je kind: wil hij vooral boeken met afbeeldingen erbij, strips, veel/weinig tekst, welk onderwerp vindt hij leuk, etc.;
• Laat je kind een aantal boeken uitkiezen die hem leuk lijken;
• Laat je kind deze boeken in de bieb doorbladeren, zodat hij zeker weet dat de hoeveelheid tekst en opmaak hem aanspreken;
• Lees de achterkant voor als je kind die niet zelf wil lezen (of geef een korte samenvatting);
• Kies zelf ook een aantal boeken uit waarvan je denkt dat je kind er plezier aan kan beleven;
• Kijk ook bij het Makkelijk Lezen Plein in de bieb;
• Laat je kind thuis kiezen met welk boek hij wil starten;
• Lees de eerste 2 hoofdstukken voor (tenzij je kind graag zelf wil beginnen!). Zo komt je kind sneller in het verhaal. Als je kind eenmaal in het verhaal zit, is de kans groter dat hij daarna getrokken wordt om verder te willen lezen;
• Vindt je kind het verhaal leuk? Fijn! 🙂
Mocht je kind het boek tijdens het lezen echter niet leuk blijken te vinden, probeer dan een ander boek. Laat je kind nooit (verplicht) een boek uitlezen terwijl hij het verhaal echt niet leuk vindt.

Wil je wat extra motivatie om je kind aan het lezen te krijgen? Of het oefenen heel leuk maken voor je kind? Met een beloningssysteem kan je op een positieve manier je kind extra motiveren om aan het boek te beginnen en regelmatig te lezen. Wij hebben een beloningssysteem gemaakt dat je hier gratis kan downloaden.

jongen kiest boek uit in bibliotheek

Extra tip: probeer van het samen naar de bieb gaan een leuk uitje te maken, zodat je kind dit vaker wil doen. Een paar ideeën:

• Laat je kind kiezen hoe hij naar de bieb wil gaan (fiets/auto/lopen/OV);
• Geef je kind veel positieve, individuele aandacht en complimenten (‘Wat goed dat je dat boek eerst even doorkeek voor je het uitkoos’);
• Maak het in de bieb gezellig: doe bijvoorbeeld een wedstrijdje wie het eerste een leuk boek gevonden heeft (en laat je kind winnen 🙂 );
• Maak er soms een leuk uitje samen van, ga bijvoorbeeld op de terugweg nog even naar het bos om te rennen/spelen of haal gezellig samen een ijsje.


Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen – Tip 2: Leesbingo

Een leesbingo is een speelse manier om je kind aan het lezen te krijgen! De meeste leesbingo-kaarten werken als volgt:

• Op de leesbingo-kaart staan manieren waarop je kind kan lezen;
• Bijvoorbeeld: in bed, onder de tafel of met een zaklamp;
• Je kind kiest iets van de bingokaart en leest 15 minuten op de gekozen manier;
• Als je kind dit gedaan heeft, mag hij het vakje afkruisen of een krul erdoorheen zetten;
• Bij een volle kaart kan je met je kind afspreken dat hij een beloning krijgt!

Wil je gratis 3 originele leesbingo-kaarten downloaden? Bekijk dan onze blog over leesbingo! In deze blog kan je, naast de meest gebruikte vorm van leesbingo, ook 2 nieuwe varianten downloaden: een leesbingo met minibeloningen en een leesbingo met complimenten. Om je kind extra te motiveren en meer zelfvertrouwen te geven bij het lezen! Zeer geschikt voor kinderen met een leesprobleem of dyslexie.

Deze nieuwe varianten zijn ook erg leuk om te doen als je kind de ‘gewone’ leesbingo’s al vaak heeft gedaan. Benieuwd hoe deze nieuwe leesbingo’s werken? Lees de uitleg in de blog.

hoe krijg ik mijn kind aan het lezen leesbingokaart met complimenten erop


Tip 3: Sluit aan bij de interesses van je kind

Bij het uitkiezen van een boek is het ontzettend belangrijk dat je aansluit bij de interesses van je kind. Als het iets is wat hij écht leuk vindt, is de kans veel groter dat hij er (met plezier) uit gaat lezen.

Voor bijna elke interesse is wel een boek te vinden. Hieronder geven we 2 voorbeelden voor kinderen die van gamen houden of kinderen die van spannende verhalen houden.

Gamen

Houdt jouw kind bijvoorbeeld van gamen? Kijk dan naar een boek over zijn favoriete game. Soms kan dit een informatief boek zijn, met bijvoorbeeld tips over hoe verder te komen in de game. Ook zijn er boeken met verhalen die zich in een bepaalde game afspelen. Bespreek met je kind wat hem het meest aanspreekt. Hieronder geven we een paar voorbeelden van ideeën voor boeken als je kind van games houdt.

Kijk van tevoren of het boek geschikt is voor de leeftijd van je kind en passend bij het leesniveau. En uiteraard ook of de game zelf passend is voor de leeftijd van je kind. Zie deze site voor meer info over Minecraft. Hier vind je een algemene uitleg over waar je als ouder op kan letten bij games. Besef dat een game (zoals ook Minecraft) per speelmodus een andere leeftijdsindicatie kan hebben.

jongen met koptelefoon op staat achter laptop in kinderkamer en juicht, speelt game

Hier een aantal boekenvoorbeelden voor game-fans (NB: wij hebben deze boeken niet zelf gelezen, maar gebaseerd op informatie op bol.com):

Minecraft 3 – Duik in het Diepe

Het 3e deel uit de Minecraft fictieserie. Met leuke afbeeldingen erbij. Bekijk het inkijkexemplaar met je kind voor een goede indruk!

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Minecraft – De strip

Een stripboek waarin Minecraft een grote rol speelt. Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Minecraft – Laten we bouwen

Een Minecraft boek met bouwtips over zombies. Mooie opmaak met veel afbeeldingen en uitleg.

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Boek uit de serie ‘Gamelezen’ van Zwijsen – Zar en het slijmmonster

Zwijsen heeft een boekenserie gemaakt met verhalen die gaan over een avontuur in een game. Een aansprekend onderwerp voor kinderen die van gamen houden!
‘Zar en het slijmmonster’ is een boek uit deze serie en is geschreven op AVI E4 niveau.

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Spannende verhalen

Houdt jouw kind van spannende verhalen? Ook dan zijn er veel leuke series of boeken te vinden die je kan uitproberen met je kind.

twee boeken uit de serie Spannend! van Delubas.

Een voorbeeld hiervan is de serie Spannend! van Uitgeverij Delubas. Deze leuke serie bestaat uit spannende boeken, geschreven voor kinderen uit groep 5 t/m 8 die moeite hebben met lezen. Het AVI-niveau van de boeken varieert van M4 tot en met E6.

De boeken zijn gericht op verschillende leeftijden (sommige op de oudere kinderen uit deze groepen, andere meer op de jongere kinderen).
Bij de boeken van Spannend! staat er op elke pagina minimaal 1 illustratie. Heel fijn voor kinderen met leesproblemen!
De boeken hebben een mooie harde kaft en zijn dun, wat uitnodigend is als je kind lezen moeilijk vindt.

Hieronder een voorbeeld van een boek uit de Spannend! serie:

boek Meesterdief uit de serie Spannend! van Delubas

Meesterdief – AVI M6 – Boek uit de serie ‘Spannend!’ van Delubas

Je kan het boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen – Tip 4: Doeboek

In een doeboek staan stukjes tekst om te lezen, maar ook veel puzzels, raadsels, moppen etc. Het wisselt per doeboek wat de inhoud precies is en hoeveel tekst erin staat. Sommigen zijn speciaal voor de zomervakantie, anderen bijvoorbeeld in een thema (zoals de Gorgels).

Doeboeken kunnen voor kinderen met dyslexie of een leesprobleem heel fijn zijn. Veel afwisseling, een leuke opmaak en tussendoor opdrachten doen zorgt ervoor dat ze ongemerkt met lezen bezig zijn.
Uiteraard heeft je kind in een ‘echt’ boek met op elke bladzijde tekst meestal meer ‘effectieve leestijd’ dan in een doeboek, maar het kan een hele leuke aanvulling zijn. Je kind is er vaak makkelijker voor te motiveren en is spelenderwijs met taal/lezen bezig. Superfijn! Elk extra lees-/taalmomentje is meegenomen. En het verschilt ook per doeboek hoeveel ‘leestekst’ er in te vinden is (in sommige doeboeken staat wel veel tekst). Het kan ook een goede eerste stap naar het lezen van boeken zijn als je kind hier niet toe te motiveren is.

Hieronder een aantal voorbeelden van doeboeken met handige links om het te kunnen kopen bij bol.com (affiliate links). Kijk bij elk doeboek of het leesniveau en de leeftijdsaanduiding aansluiten bij het niveau van jouw kind. En of je kind de inhoud leuk vindt (sommige zijn vooral leuk/bedoeld voor als je kind de personages/boeken al echt kent).

Zomertopboek

zomertopboek

Koop bij bol.com


Letterpret! (voor 7-9 jaar)

Koop bij bol.com


De Gorgels doeboek

Koop bij bol.com


Tip 5: Krijg heel veel leesplezier tips!

We hebben in deze blog slechts een paar tips gegeven om het antwoord op de vraag: ‘Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen?’ te beantwoorden. Er zijn echter nog véél meer tips en manieren om je kind makkelijker aan het lezen te krijgen.

Wij hebben veel ervaring met het vergroten van het leesplezier bij kinderen met leesproblemen of dyslexie op de basisschool. In onze online training voor ouders ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je superveel handige tips om je kind met meer plezier te laten lezen! Begin gelijk vandaag en bestel onze training! Meer informatie over de training met leesplezier tips lees je hier.
Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

We hebben twee voorbeeldboeken uit de serie Spannend! opgestuurd gekregen van Uitgeverij Delubas.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.