dna streng is dyslexie erfelijk ernaast geschreven

Is dyslexie erfelijk?

Heb je zelf dyslexie en wil je graag weten of dyslexie erfelijk is? Hieronder vind je meer informatie over erfelijkheid en dyslexie.

Is dyslexie erfelijk?

Er is veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van dyslexie. Hier komt inderdaad uit: dyslexie is in sterke mate erfelijk. Het Handboek dyslexie (Tom Braams, 2019) vat een aantal wetenschappelijke onderzoeken naar erfelijkheid bij dyslexie samen. Deze samenvatting geeft aan dat kinderen die een ouder met dyslexie hebben, zelf 30 tot 60% kans hebben om ook gediagnosticeerd te worden met dyslexie.

Het is dus niet zo dat je kind sowieso dyslexie krijgt als jij zelf dyslexie hebt. Je kind heeft wel duidelijk meer kans om dyslexie te krijgen.

Bij een dyslexieonderzoek wordt ook altijd gevraagd of dyslexie in de familie voorkomt. De ‘Brede vakinhoudelijke richtlijn dyslexie’, opgesteld door het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen), de NVO (Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen), het NKD (Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie) en de LBRT (Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers) raadt aan om bij dyslexieonderzoek alleen belang te hechten aan de aanwezigheid van dyslexie in de eerstegraads familie. En dus niet in andere familie.

Hoe werkt erfelijkheid bij dyslexie?

Er is niet één gen dat bepaalt of iemand dyslexie krijgt. Dit werkt erg ingewikkeld: er zijn veel verschillende genen die met dyslexie te maken kunnen hebben. Naast genen speelt o.a. ook de omgeving een rol bij het ontwikkelen van (de mate van) dyslexie. En genen en omgeving kunnen elkaar ook weer beïnvloeden.
Wil je hier meer over weten en de meest recente ontwikkelingen volgen? Er wordt veel onderzoek gedaan naar genen en dyslexie. Wetenschappelijke artikelen kan je bijvoorbeeld zoeken via Google Scholar, de database CORE of Get The Research.


leesplezier vergroten

Andere blogs/pagina’s die je mogelijk interessant vindt:

Diensten/producten voor ouders van kinderen met lees- of spellingproblemen of dyslexie

Heeft jouw kind lees- en/of spellingproblemen of dyslexie? Wij (Praktijk Hello Star!) bieden graag hulp met deze diensten:

Auteurs kennisbank: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Bronvermelding:
Braams, T. (2019). Handboek dyslexie: Theorie en praktijk (1e editie). Boom.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.