leesbingo meisje leest boek in hut

Leesbingo: leuk en afwisselend oefenen met lezen!

Home » Leesplezier » Leesbingo: leuk en afwisselend oefenen met lezen!


Een leesbingo kan goed helpen om het lezen afwisselender, leuker en speelser te maken voor je kind. Ook is leesbingo een handig middel om je kind in periodes dat er geen school is (zoals de zomervakantie of de kerst) op een positieve manier te laten oefenen met lezen. Lees hier een paar redenen waarom het belangrijk is om in de zomervakantie veel te blijven lezen.
Er zijn veel verschillende leesbingo kaarten: kies kaarten uit die jouw kind leuk vindt. Motivatie is het belangrijkste!

Wil je graag meer leesplezier tips? Lees dan ook onze blogs over de Ducklexie, een kinderboeken abonnement, leesplezier bevorderen, ‘mijn kind wil niet lezen’ en leesplezier!


Hoe werkt leesbingo?

Bijna alle leesbingo’s werken hetzelfde: je kind kiest iets van de kaart (bijvoorbeeld: ‘lees voor aan je huisdier’) en gaat 15 minuten op die manier lezen. Daarna zet hij er een krul doorheen. Is de hele kaart vol? Dan krijgt je kind een beloning.

Spreek van tevoren met je kind af wat de beloning is! Het kan van alles zijn: samen een leuk uitstapje maken, het eten mogen uitkiezen, later naar bed mogen, een taart bakken, etc. Kies in ieder geval iets dat je kind écht leuk vindt.

leesbingo

Omdat er al veel leesbingo’s te vinden zijn die uitgaan van verschillende manieren waarop je kan lezen, hebben wij ook twee nieuwe leesbingo’s gemaakt: leesbingo met beloningen en leesbingo met complimenten. Daarnaast hebben we een ‘traditionele’ leesbingo gemaakt met verschillende manieren/plaatsen waarop je kan lezen.

Hieronder leggen we de 3 leesbingo kaarten die je bij deze blog kan downloaden kort uit. Laat je kind de sterren van de hemel lezen met deze supermotiverende Hello Star!- leesbingo kaarten!


Leesbingo met beloningen

Is je kind gevoelig voor beloningen? Dan heb je met deze leesbingo zeker succes! Op de kaart staan allemaal ‘minibeloningen’, zoals: ‘10 minuten extra gametijd’ of ‘samen een woordzoeker doen na het lezen’.

Je kind kiest elke keer zelf voor welke minibeloning hij deze keer wil gaan. Dan oefent hij 15 minuten met lezen, zet een krul door de gekozen minibeloning en ontvangt deze gelijk! Je kind krijgt dus niet alleen aan het eind een beloning bij een volle kaart, maar ook tussendoor bij elke keer oefenen.
Deze leesbingo is erg aan te raden als je kind echt niet van lezen houdt. Door de minibeloningen tussendoor wordt je kind éxtra gestimuleerd om te gaan lezen.

jongen is aan het gamen


Leesbingo met complimenten

Met deze leesbingo stimuleer je gelijk het zelfvertrouwen van je kind! Op de kaart staan allemaal complimenten die van toepassing kunnen zijn op oefenen met lezen. Bijvoorbeeld: ‘Je begon zelf met oefenen, superknap!’ of ‘Je hebt een extra bladzijde gelezen, mooi!’.

Je kind leest alle complimenten 1x door en kiest dan vooraf voor welk compliment hij deze keer wil gaan werken. Dan leest hij 15 minuten (waarbij hij zorgt dat het gekozen compliment van toepassing is) en zet aan het eind een krul door het gekozen compliment.
Als je kind dus bijvoorbeeld gaat voor het compliment ‘Je hebt een extra bladzijde gelezen, mooi!’, dan zorgt je kind dat hij na het 15 minuten oefenen gelijk een extra bladzijde leest om dit compliment aan zichzelf te kunnen geven en vervolgens weg te strepen op de leesbingo.

Bij een volle kaart volgt een leuke beloning! Met de complimenten leesbingo oefent je kind op een positieve manier met lezen. Ook zeer geschikt als je kind onzeker is.

leesbingo kaart complimenten


Leesbingo met verschillende manieren van lezen

Op de 3e leesbingo staan verschillende plaatsen en manieren waar en waarop je kan lezen. Leuk voor kinderen die van veel afwisseling houden!
Kies een ster uit en oefen 15 minuten op die plaats of op die manier. Als je kind zijn hele kaart vol heeft, krijgt hij de beloning!

Download hieronder gratis de 3 leesbingo kaarten. Gebruik ze door het jaar heen of om je kind extra te laten oefenen in de kerst of zomervakantie.


Leesplezier

Leesbingo is een manier om meer leesplezier te krijgen. Leesplezier is ontzettend belangrijk. Als je kind meer leesplezier heeft, is de kans groter dat je kind meer gaat oefenen met lezen. Wil jij graag meer leesplezier voor je kind?

Wij hebben een online training ontwikkeld voor ouders, vol met waardevolle tips voor thuis. Wil je je kind helpen? Lees hier meer over de online training ‘Meer leesplezier voor je kind’.

meisje leest voor aan hond


Wil je ook graag spelenderwijs met je kind bezig zijn met spelling? In onze andere blogs vind je leuke spellingspelletjes en uitleg over de Frixion pen!


Extra: Andere manier om je kind te motiveren om te lezen

Is jouw kind moeilijk aan het lezen te krijgen thuis? Probeer dan ons gratis leuke beloningssysteem voor het oefenen met lezen uit!

Wil jij je kind op een positieve manier kunnen helpen om meer te lezen thuis? Klik hieronder voor meer info over ons gratis beloningssysteem!Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 10-11-2020 en is op 10-03-2022 vernieuwd.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.