leesliniaal

Leesliniaal: handig als je kind het fijn vindt om grotere letters te lezen!

Home » Lees- en spellingproducten » Leesliniaal: handig als je kind het fijn vindt om grotere letters te lezen!

Een leesliniaal kan een geschikt hulpmiddel zijn voor kinderen met dyslexie of leesproblemen. Met name voor kinderen die het fijn vinden als de letters groter zijn. Uiteraard kunnen ook anderen plezier hebben van een leesliniaal (bijvoorbeeld mensen met oogproblemen).

Weet je al wat een leesliniaal is en wil je er gelijk één voor je kind aanschaffen? Je kan een leesliniaal met leeslijn kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Hieronder vind je een korte uitleg wat een leesliniaal is. Ook leggen we uit welke soorten er zijn. Onderaan vind je nog andere handige tips voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie!

Wat is een leesliniaal?

Een leesliniaal is doorzichtig en heeft meestal de afmetingen van een normale, kleine liniaal (dit wisselt wel) met handvat eraan. Een leesliniaal vergroot de tekst waar je hem op legt. Ze vergroten in één richting (in de hoogte, verticaal: de letters worden langer). Hoeveel een leesliniaal vergroot, verschilt per liniaal en per merk. Bijvoorbeeld 2,5 keer of 1,8 keer.
Ook de lengte en breedte kunnen wisselen per merk/liniaal.

Wat is de prijs?

De prijzen kunnen enorm verschillen. Ze zijn er voor rond de 10 euro, maar ook voor rond de 70 euro.
Waarom er zulke enorme prijsverschillen zijn, is ons niet duidelijk. Waarschijnlijk speelt het materiaal waarvan de leesliniaal gemaakt is mee. Handig om op te letten als je er één wil bestellen!
Wij gebruiken zelf in onze praktijk Hello Star! een goedkope leesliniaal (zie aanschaflink bij het kopje ‘leesliniaal kopen’) en die bevalt prima. We hebben de duurdere niet uitgeprobeerd, dus we weten niet of dit verschilt in gebruik.

Leesliniaal voor kinderen met dyslexie: soorten leeslinialen

Welke soorten leeslinialen zijn er? Hieronder zie je een aantal soorten staan. De meeste leeslinialen zijn in meerdere lengte- en breedtematen verkrijgbaar.

Gekleurde leeslinialen/leeswijzers die niet vergroten

Met een leesliniaal wordt in deze blog een liniaal bedoeld die de tekst vergroot. Er zijn echter ook leeslinialen voor kinderen met dyslexie te koop die niet vergroten. Dit zijn bijvoorbeeld gekleurde leeswijzers die je over de tekst heen kan leggen, waardoor er maar 1 regel zichtbaar is en je de tekst op een gekleurde achtergrond leest. Dit worden ook leeslinialen genoemd, wat verwarrend kan zijn als je er één wil kopen.

Als je een leesliniaal wil kopen, is het aan te raden goed in de beschrijving na te lezen of het om een leesliniaal gaat die vergroot (als dat is wat je wil).

Leesliniaal met maatverdeling in centimeters

Er zijn leeslinialen die wel gewoon de tekst vergroten, maar die ook een maatverdeling in centimeters op de rand van de leesliniaal hebben staan. Net als bij een gewone liniaal. Als je de liniaal wil gebruiken om je kind met dyslexie te helpen met lezen, dan is een cijferindeling niet handig.
Het leidt af van het lezen en je kind heeft het niet nodig bij het lezen. Wij raden aan om bij het kopen goed op te letten dat je er één zonder maatverdeling in centimeters besteld.

Leesliniaal met leeslijn

Een leesliniaal (die vergroot) met leeslijn werkt vaak heel handig. Er zit in het deel dat vergroot dan ook een rechte lijn getekend, zodat je die lijn precies op de regel die je leest kan leggen. Superhandig!
Dit kan ook heel goed helpen om je kind te laten concentreren op de regel die hij leest, er is dan minder afleiding. Kinderen met dyslexie vinden dit vaak heel duidelijk.

leesliniaal met leeslijn op tekst neergelegd

Hoe vinden kinderen met dyslexie het werken met een leesliniaal?

De ervaringen zijn uiteraard persoonlijk en wisselend. Het ene kind met dyslexie vindt het werken met een leesliniaal heel fijn en wil alleen nog met de leesliniaal lezen.

Andere kinderen geven gelijk aan dat ze het niet willen of zeggen na even proberen dat het niet bevalt.

Het is daarom aan te raden om het uit te proberen met je kind, zodat je kan zien hoe hij het vindt. Zeker als je kind grotere letters fijner vindt lezen, kan het een heel handig hulpmiddel zijn.

Leesliniaal kopen

Je kan een leesliniaal met leeslijn kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

leesliniaal op stukje tekst

Hieronder volgen nog andere tips voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie:

Leesplezier van je kind vergroten

Wil je graag dat je kind het leuker gaat vinden om te lezen? In onze online training voor ouders ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je superveel leesplezier tips, speciaal voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie. Makkelijk op eigen tijd te volgen!

Andere blogs die je mogelijk interessant vindt:


leesplezier vergroten

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.