leesmotivatie boeken makkelijk & leuk

Leesmotivatie bevorderen met de boekenserie Makkelijk & Leuk!

Home » Kinderboeken » Leesmotivatie bevorderen met de boekenserie Makkelijk & Leuk!

Leesmotivatie bevorderen is ontzettend belangrijk, zeker bij kinderen met een leesachterstand. Bijvoorbeeld bij Guus: hij zit in groep 7 en heeft ernstige dyslexie. Hij heeft een (zeer) grote leesachterstand: hij beheerst het niveau van eind groep 3. Daarnaast heeft hij weinig leesmotivatie.

Voor kinderen als Guus is het lastig om boeken op het juiste AVI-niveau te vinden, die qua begrip niet (veel) te kinderachtig zijn. De meeste M4-boeken zijn gericht op kinderen uit groep 4 en daardoor inhoudelijk niet leuk voor Guus. Dat komt de leesmotivatie niet ten goede. Uiteraard is het (juist) voor deze kinderen wel heel belangrijk om te oefenen met lezen.

Gelukkig zijn er oplossingen! Een voorbeeld hiervan is de nieuwe boekenserie Makkelijk & Leuk van Uitgeverij Zwijsen. Deze serie is net nieuw uitgekomen (in april 2022)!
In deze blog lees je hoe deze serie kan helpen om de leesmotivatie te bevorderen bij kinderen met een grote leesachterstand. Ook vind je links om de boeken aan te kunnen schaffen. Onderaan de blog lees je andere boekentips voor kinderen met leesproblemen.

We bedanken Zwijsen voor het opsturen van de boeken van de serie Makkelijk & Leuk. Deze blog is gebaseerd op de boeken op M4 niveau (Neem altijd een mop mee! / De held van FC Doelen / De geheime klas / Wij willen GROEN!).

Doelgroep Makkelijk & Leuk: leesachterstand of weinig leesmotivatie

De doelgroep zijn kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 met een (zeer) grote leesachterstand of weinig leesmotivatie. Het AVI-niveau van de boeken is M4 (dit staat voor midden groep 4, lees hier meer uitleg over de AVI-niveaus). Later in het jaar komen er nog boeken uit op andere AVI niveaus (E4 en M5). De boeken zijn zeer geschikt voor kinderen met dyslexie.

Heel fijn dat Zwijsen boeken aanbiedt speciaal voor deze doelgroep. Juist voor deze kinderen is het vaak lastig om een leuk boek te vinden dat niet te kinderachtig is.

Hoe zorgt de serie Makkelijk & Leuk voor meer leesmotivatie bij de doelgroep?

De boeken van de serie Makkelijk & Leuk kunnen lezen een stuk leuker maken voor kinderen van 9-12 jaar met een grote leesachterstand.
Hieronder lees je een paar belangrijke voordelen waardoor de boeken een positief effect kunnen hebben op de leesmotivatie en het leesplezier:

vier kinderboeken leesmotivatie

Leuke verhalen (op een eenvoudiger leesniveau) die inhoudelijk aansluiten bij de doelgroep

Het belangrijkste: de verhalen van deze boeken sluiten qua inhoud goed aan op de doelgroep. De verhalen zijn niet kinderachtig voor kinderen uit de bovenbouw. Het zijn leuke en aansprekende verhalen voor kinderen van 9-12 jaar.
Dit in combinatie met het lagere technisch leesniveau, zorgt ervoor dat kinderen leuke verhalen kunnen lezen, waar ze echt geïnteresseerd in zijn, maar wel met de succeservaring van een goed leesbaar boek. Competentiebeleving en succeservaringen zijn zeer belangrijk bij het bevorderen van de leesmotivatie (op deze website vind je onderzoek hierover).

Verder kom je ook makkelijk en snel in het verhaal. Het zijn boeken die je graag uit wil lezen!

Het is fijn dat er meerdere onderwerpen beschikbaar zijn. Voor de leesmotivatie is het belangrijk dat kinderen een boek kunnen kiezen met onderwerpen waar ze echt geïnteresseerd in zijn. De boeken die nu leverbaar zijn hebben als onderwerpen bijvoorbeeld vloggen, de natuur, voetbal en spionnen. Ook is er een moppenboek!

Mooie vormgeving: dunne boeken met harde kaft

De boeken zijn dun, maar ze hebben wel een mooie harde kaft. Ze liggen lekker in de hand. Het is voor de kinderen een goede succeservaring dat het boek redelijk snel uit kan zijn.

De dunne boeken en het niet al te hoge formaat zijn uitnodigend voor kinderen met weinig leesmotivatie of een grote leesachterstand.

Lay-out bladzijden sluit aan bij de doelgroep

Een positief punt van deze serie is dat de boeken binnenin qua lay-out zoveel mogelijk aansluiten bij de leeftijdsgroep en tegelijkertijd ook bij het lagere technisch leesniveau.

Het is een heel duidelijk lettertype, dat wat betreft grootte kan voor kinderen uit de bovenbouw. Het is dus niet té groot (waardoor het teveel zou lijken op een boek voor jongere kinderen).

Er is veel witruimte (dit maakt het goed leesbaar), maar niet zoveel dat het er te kinderachtig uit ziet. De opmaak is wat ons betreft een goede balans tussen dyslexie-vriendelijk, AVI M4 niveau en aansluitend bij de doelgroep van 9-12 jaar.

Op sommige bladzijden staan afbeeldingen, maar er zijn ook veel bladzijden zonder plaatjes (met uitzondering van het moppenboek). Misschien dat er voor sommige kinderen te weinig afbeeldingen in staan, maar dit wisselt uiteraard per kind. Als je kind alleen graphic novels wil lezen (lees in deze blog wat graphic novels zijn), dan zijn deze boeken minder geschikt. Er staan dan te weinig afbeeldingen in. Het moppenboek zou je dan wel kunnen proberen.

Wij vinden het heel fijn dat er ook dit soort leesboeken beschikbaar zijn voor kinderen met een grote leesachterstand. Een echt leesboek en inhoudelijk superleuk, maar wel op een passend AVI-niveau.

Soms staat er een leuk weetje of een tip op de bladzijde in gekleurde letters. Een leuke afwisseling bij het lezen!

boekenstapel leesmotivatie

Samenvatting Makkelijk & Leuk

Samengevat denken wij dat de Makkelijk & Leuk boeken kinderen uit de bovenbouw met een grote leesachterstand/weinig leesmotivatie goed kunnen helpen naar meer leesplezier. De leuke verhalen, passend bij de leeftijd, in combinatie met de succeservaring van het geschikte technisch leesniveau zijn heel motiverend!

Er zijn niet veel van dit soort boeken (technisch een laag leesniveau, inhoudelijk leuk voor kinderen van 9-12 jaar). Erg fijn dat Zwijsen deze serie ontwikkeld heeft. Wij zijn heel enthousiast!

Het is zeker aan te raden deze boeken met je kind uit te proberen als je kind in de doelgroep van de serie zit. Kijk bijvoorbeeld samen of er een boek bij zit dat hem/haar aanspreekt. Natuurlijk wisselt het altijd per kind of een boek/serie leuk gevonden wordt. Daarom zetten we onderaan deze blog ook nog andere leuke boekentips.

Veel leesplezier met Makkelijk & Leuk!

Makkelijk & Leuk boeken kopen

Hieronder volgt een overzicht van de 4 boeken uit de serie Makkelijk & Leuk, met een linkje om ze aan te schaffen bij bol.com (affiliate link). Deze boeken zijn alle vier op AVI niveau M4 (midden groep 4).

Makkelijk & Leuk – Neem altijd een mop mee!

boek Neem altijd een mop mee!

Koop bij bol.com

Makkelijk & Leuk – Wij willen GROEN!

boek Wij willen groen!

Koop bij bol.com

Makkelijk & Leuk – De held van FC Doelen

boek De held van FC doelen

Koop bij bol.com

Makkelijk & Leuk – De geheime klas

boek De geheime klas

Koop bij bol.com

Andere leesmotivatie boekentips voor kinderen met dyslexie

Heeft jouw kind dyslexie/leesproblemen en ben je op zoek naar meer boekentips om de leesmotivatie te bevorderen? Dan kunnen deze blogs ook interessant zijn:

AVI-stripboeken
Boeken van Geronimo Stilton
Graphic novels
Ducklexie
Samenleesboeken

Hier vind je meer informatie over kinderboeken die over dyslexie gaan (zowel informatieve boeken als boeken waarin de hoofdpersoon dyslexie heeft).

Meer leesplezier en leesmotivatie tips

Wil je meer tips om je kind leesplezier te geven? Kijk dan naar onze online training voor ouders: ‘Meer leesplezier voor je kind’.

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.