kinderen lezen blij in gras

Ontdek hoe je het leesplezier kan bevorderen bij jouw kind met dyslexie of leesproblemen!

Home » Leesplezier » Ontdek hoe je het leesplezier kan bevorderen bij jouw kind met dyslexie of leesproblemen!

Leesplezier bevorderen bij kinderen met (ernstige) dyslexie of leesproblemen: hoe doe je dat? Soms is een enkele tip al voldoende. Bijvoorbeeld de tips over het beloningssysteem of interactieve boeken uit onze blog ‘mijn kind wil niet lezen’. Dit kan in één keer enorm het leesplezier vergroten!

Maar vaak zijn meer adviezen nodig om je kind aan het lezen te krijgen. Leesplezier bevorderen is kindspecifiek: kijk wat bij jouw kind past. In deze blog ontdek je weer nieuwe leesplezier tips!

Wil je elke week tips over dyslexie en oefenen met technisch lezen en spelling? Volg ons dan op Facebook.

Hou bij elke tip in je achterhoofd dat kinderen die moeite hebben met lezen vaak heel onzeker zijn bij het lezen of er zelfs bang voor kunnen zijn. Pak het daarom altijd stap voor stap aan en wees blij met kleine vooruitgang. Forceer het niet als je kind erg gefrustreerd of verdrietig raakt.

leesplezier bevorderen kind leest blij op grond


Tip 1: Samen bakken en recept laten lezen

Houdt je kind van bakken of koken? Dan is dit ideaal! Laat je kind een lekker recept uitkiezen. Ga samen bakken en zorg ervoor dat je kind het recept voorleest. Grote kans dat je kind helemaal niet door heeft dat hij oefent met lezen!

Extra tips:

 • Bekijk van tevoren of er te moeilijke woorden in staan. Zo ja, help je kind dan met het lezen van die woorden of zeg het voor.
 • Zie je dat er een lastige zin aankomt? Je kan hem helpen door toevallig deze zin eerst zelf hardop op te lezen: ‘Zorg dat je de oven op de elektrische stand zet’. En doe vlak hierna of je de zin vergeten was. ‘Wat stond er ook alweer over de oven? Was het nou de elektrische stand? Kan jij even kijken?’ Al je het snel erna vraagt, dan zit de zin misschien nog in het geheugen van je kind en leest hij hem zo op. Een leuke succeservaring voor je kind! Lukt het toch niet, help dan en geef complimenten voor het proberen.
 • Is het leesniveau van je kind nog laag? Kies zelf een recept uit en verander het van tevoren. Haal moeilijke woorden weg of vervang ze door kortere woorden. En maak het lettertype groter. Zet witregels tussen de zinnen als je kind dit prettig vindt.
 • Soms is het niet mogelijk om woorden te vervangen of weg te halen. Omdat het recept dan bijvoorbeeld niet meer klopt. Een oplossing: geef de tekst van het recept 2 kleuren en spreek af wie welke kleur leest. Zo kan je jezelf de moeilijke woorden laten lezen en je kind de kortere, makkelijke stukjes.
 • Geef tussendoor en aan het eind complimenten over het lezen. Ideeën voor leescomplimenten nodig? Download gratis leescomplimentenkaartjes in de blog over lezen groep 4 (ook voor oudere kinderen geschikt).

moeder en kind bakken taart


Tip 2: Leesplezier bevorderen door succeservaringen (zeker bij dyslexie)

Kinderen met een leesachterstand of dyslexie merken vaak dat ze niet goed zijn in lezen. Bijvoorbeeld als ze iets in de klas moeten voorlezen. Of als ze met de hele klas tegelijk iets lezen en het tempo niet bij kunnen houden. Deze ervaringen kunnen demotiverend werken. Je kind kan bijvoorbeeld denken: ‘Ik ben slecht in lezen’ of ‘De andere kinderen lezen veel sneller, ik haal ze nooit meer in’.

Het is (o.a. voor het zelfvertrouwen) ontzettend belangrijk dat je kind ook succeservaringen opdoet op het gebied van lezen (op zijn eigen niveau). En als iets lukt, is het gelijk ook een stuk leuker: zo kan je door succeservaringen het leesplezier bevorderen!

Een succeservaring kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het kunnen lezen van een nieuw woord is al een succeservaring. Benoem duidelijk de vooruitgang aan je kind!
Moet je kind woordjes of een tekst lezen voor school en dit elke dag oefenen? En gaat dit aan het eind van de week een stuk beter dan aan het begin? Bespreek deze vooruitgang met je kind (of maak een grafiekje of tabel ervan).

Het is niet altijd makkelijk om te bedenken hoe je je kind een succeservaring kan laten opdoen. Zeker niet als je kind weinig vooruit gaat. Toch is het altijd mogelijk om succeservaringen te creëren. In de online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je veel tips, manieren en uitleg over hoe je jouw kind met een leesprobleem of dyslexie succeservaringen kan laten opdoen bij het lezen.

leesplezier bevorderen kind lachend in bibliotheek


Tip 3: Speel een superleuk leesspel!

Gezellig samen een spelletje spelen en tegelijkertijd oefenen met lezen? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar met dit leuke AVI-kwartet kan je echt op een speelse manier oefenen! Uiteraard oefen je met dit kwartet niet zoveel als in een ‘echte’ oefenbeurt van 20 minuten lezen. Maar het kan een leuke afwisseling of aanvulling zijn en het leesplezier enorm bevorderen. Tijdens onze RT-lessen en dyslexiebegeleiding maken we regelmatig gebruik van dit spel. De kinderen beleven er veel plezier aan!

Hoe werkt het AVI-kwartet van de Gorgels? Eigenlijk is het gewoon een kwartetspel. Maar in plaats van 1 woord, moet je elke keer een hele zin oplezen. Dus elke keer als je iemand anders om een kaart vraagt, lees je hardop een zin voor. Allemaal in de stijl van de Gorgels. Bijvoorbeeld: ‘Heb jij van Melle: Melle leert stokvechten van Bobba?’
Dit spel is natuurlijk vooral leuk als je kind de Gorgels kent!

Let op of je kind het niveau van de zinnen al aan kan. Als het te moeilijk is, is het nog geen handig spel. Als je bij bol.com naar de plaatjes van het spel kijkt (zie de link hieronder), kan je een aantal kaartjes met zinnen zien en inschatten of dit te doen is voor jouw kind.

Tip: lees bijvoorbeeld voor het spel begint alle kaartjes een keer samen met je kind door. Dat kan je kind helpen als hij ze tijdens het spel voorleest. Het leuke van het spel is dat kinderen meestal niet door hebben dat ze oefenen met lezen. En dat ze graag nog een potje willen spelen!

Kortom: een echte aanrader om het leesplezier van je kind te bevorderen!

Je kan het spel kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

kaartjes avi kwartet de gorgels


Vind je het leuk om op een speelse manier met je kind te oefenen? Ontdek dan ook welke leuke spelletjes er zijn om de tafels te oefenen in groep 5!


Tip 4: Leesplezier bevorderen met een moppenboekje

Houdt je kind van moppen? Dan is het lezen van een moppenboek voor je kind de ideale manier om het leesplezier te bevorderen!

Een paar handige tips bij het uitkiezen van een moppenboekje:

 • Kijk goed naar het leesniveau, dit verschilt per boekje. Moppenboekjes zijn er al vanaf AVI M3 (midden groep 3 leesniveau). Ook voor kinderen met dyslexie die een zeer grote achterstand hebben, zijn er leuke moppenboekjes.
 • Bekijk een inkijkexemplaar als dat mogelijk is samen met je kind. Zo weet je of de moppen en lay-out van het boek aanspreken. Het kan veel uitmaken voor je kind of er wel/geen plaatjes staan, of er kleuren worden gebruikt en hoe groot het lettertype is.
 • Laat je kind de moppen hardop voorlezen en lach er daarna samen om. Zo maak je er echt een gezellig moment van.
 • Er zijn ook moppenboekjes in stripvorm. Handig voor kinderen met leesproblemen! Houd je kind van lezen in strips, ook als het geen moppen zijn? Lees hier meer over leesplezier door AVI-stripboeken.
 • Op bol.com kan je meerdere moppenboekjes bestellen. Bijvoorbeeld ‘Die mop is top’ van Paul van Loon. Dit boek is geschikt voor AVI E3 t/m E4. Met veel afbeeldingen, strips en spannende moppen. Je kan dit boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

moeder en dochter lezen lachend samen een boek


Tip 5: Bevorder het leesplezier met Yoleo, ook voor kinderen met dyslexie

Yoleo is een manier van lezen die het leesplezier kan vergroten. Probeer het een keer uit met je kind. Je kind leent een boek via Yoleo en kijkt dan op het scherm naar de tekst, terwijl dit door de computer wordt voorgelezen. Met een ‘meeleescursor’ wordt aangegeven waar de voorleesstem is. Wil je het uitproberen? Lees dan eerst meer info over Yoleo lezen in onze andere blog, inclusief handige tips voor thuis!


Meer leesplezier bij dyslexie of leesproblemen

Wil je graag echt goed aan de slag om het leesplezier van je kind te bevorderen? Leesplezier is heel belangrijk. Meer leesplezier betekent meer oefenen, en daardoor gaat je kind weer meer vooruit in leesniveau. Bekijk onze online training voor ouders: ‘Meer leesplezier voor je kind’ en help je kind om thuis het leesplezier te vergroten!

 • Heel laagdrempelig en vol met praktische tips
 • Volg de training op je eigen tijd
 • Ontwikkeld door specialisten
 • Ook zeer geschikt voor kinderen met (ernstige) dyslexie


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.


Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.