leesplezier kind blij lezen

Leesplezier voor jouw kind: ontdek hier 5 tips om het leesplezier thuis te stimuleren!

Home » Leesplezier » Leesplezier voor jouw kind: ontdek hier 5 tips om het leesplezier thuis te stimuleren!


Leesplezier is heel belangrijk. Zeker voor kinderen met leesproblemen of dyslexie. Als je kind graag leest, dan is de kans groter dat hij vaker uit zichzelf oefent of thuis makkelijker aan het lezen te krijgen is. En door te oefenen wordt je kind beter in lezen. Werken aan het leesplezier van je kind is dus super belangrijk!

Maar hoe verhoog je het leesplezier? Er zijn veel technieken en mogelijkheden voor. In de blogs ‘mijn kind wil niet lezen’ en ‘hoe krijg ik mijn kind aan het lezen’ kan je ook leesplezier tips vinden. In deze blog geven we weer 5 nieuwe, leuke leesplezier tips waar je gelijk wat mee kan!

Hou bij elke tip in je achterhoofd dat kinderen die moeite hebben met lezen vaak heel onzeker zijn bij het lezen of er zelfs bang voor kunnen zijn. Pak het daarom altijd stap voor stap aan en wees blij met kleine vooruitgang. Forceer het niet als je kind erg gefrustreerd of verdrietig raakt.

Leesplezier boek met sterren smileys

Tip 1: Leesplezier door een scheurkalender

Een simpele tip, maar heel effectief voor het leesplezier! Koop een scheurkalender voor je kind over een onderwerp dat hem interesseert. Elke dag heeft je kind dan een kort (ongemerkt) leesmoment!
Laat je kind meebeslissen in welke scheurkalender hij wil. Zo heb je de meeste kans dat hij het echt leuk vindt en er uit gaat lezen. Heel belangrijk voor het leesplezier. Er zijn bijvoorbeeld scheurkalenders speciaal voor kinderen over Donald Duck, moppen en wetenschap. Altijd wel een leuke te vinden voor jouw kind!

Leesplezier kind blij

Tip 2: Leesplezier met AVI-strips

Kinderen met dyslexie of leesproblemen vinden het meestal fijn als er veel afbeeldingen en minder tekst op een pagina staan. Strips zorgen vaak voor meer leesplezier! AVI-strips zijn stripboeken die specifiek voor een bepaald AVI-niveau geschreven zijn. Zwijsen heeft ze ontwikkeld voor kinderen in groep 3 t/m 6. Plan A Uitgevers heeft ook leuke AVI stripboeken voor kinderen in groep 3 t/m groep 7. Ideaal om het leesplezier van je kind te vergroten. Op bol.com kan je er meerdere bestellen, bijvoorbeeld ‘Wij zijn de Weerwolfwezen’ van Paul van Loon (Zwijsen, AVI-niveau E4). Je kan dit boek kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link).

Koop bij bol.com

NB: Er zijn ook veel andere AVI-stripboeken te koop bij bol.com. Let goed op welk leesniveau je kind heeft en welk stripboek je dus neemt! Bij de AVI-stripboeken staat het AVI-niveau erbij vermeld.


Tip 3: Voorlezen aan een (huis)dier

Houdt je kind van dieren? Laat je kind voorlezen aan een dier. Bijvoorbeeld een rustige hond, kat of konijn kan geschikt zijn. Waarom vinden veel kinderen dit fijn? Het dier luistert rustig en oordeelt niet. Het kan zelfvertrouwen geven en meer leesplezier.

Heb je zelf geen geschikt huisdier? Kijk op deze website, daar kan je zien bij welke bibliotheken in Nederland je kind met een speciaal opgeleide hulphond kan lezen. Je kan je kind helaas niet zelf aanmelden, maar je kan wel via de school kenbaar maken dat je interesse hebt. Ook lees je hier meer informatie over kwispellezen en ervaringen van andere ouders en kinderen.

Veel scholen zien het belang van leesplezier in en vinden het fijn als je een idee m.b.t. leesplezier doorgeeft. Zeker als jouw kind weinig leesplezier heeft, kan het voor de school handig zijn om te weten dat jouw kind interesse in kwispellezen heeft. De school kan zo helpen om het leesplezier te stimuleren.

kind voorlezen aan hond leesmotivatie dyslexie

Tip 4: Boekverfilming

Je kan het leesplezier van je kind vergroten door je kind eerst een boekverfilming te laten zien. Als je kind de film leuk vond, dan wil je kind het boek daarna waarschijnlijk met meer plezier lezen. Of neem een ander boek uit dezelfde serie als je kind graag iets nieuws leest! Een paar voorbeelden van populaire series waar films van zijn: Harry Potter, Leven van een loser, Mees Kees en Superjuffie. Nog een voordeel: doordat je kind het verhaal al kent, leest het boek ook wat gemakkelijker. Ook dat zorgt voor meer leesplezier!

Extra tips:

  • Laat je kind eerst de trailer zien, dan zie je gelijk of het aanspreekt en of het voor meer leesplezier kan gaan zorgen.
  • Is het boek eigenlijk nog net te moeilijk voor je kind? Lees het samen met je kind en zeg moeilijke woorden voor. Of lees om en om een stukje, waarbij jij de lastigste stukken leest. Je kan ook de bladzijde eerst een keer voorlezen als je kind dat prettig vindt. Zo kan je kind het boek toch lezen en sluit je beter aan bij zijn begripsniveau. Super belangrijk voor het leesplezier.
  • Vond je kind de film leuk? Laat je kind dan direct daarna zelf een boek uit de serie uitkiezen. Sommige kinderen lezen graag hetzelfde boek, anderen willen juist een nieuwe. Sluit aan bij wat jouw kind wil om meer leesplezier te creëren.
  • Zorg ervoor dat de film Nederlands is gesproken (tenzij je kind heel goed Engels kan verstaan). Voor kinderen met leesproblemen of dyslexie gaat de ondertiteling vaak te snel om mee te kunnen lezen. Als je kind de ondertiteling al wel kan meelezen, is het een leuke oefenmanier!

boekverfilming boeken mees kees het leven van een loser superjuffie harry potter

Andere tip: kent jouw kind de Geronimo Stilton boeken al? Geen boekverfilming, maar er is wel een tv serie van Geronimo, waardoor de boeken mogelijk meer aanspreken bij je kind. De boeken van Geronimo en Thea Stilton zijn vaak populair bij kinderen met leesproblemen. Als je op de link klikt, vind je info en tips over deze leuke boeken!

Tip 5: Leesplezier stimuleren door online training vol met leesplezier tips!

Zou je graag (veel) meer tips willen om je kind thuis met plezier te laten lezen? We hebben een online training voor ouders: ‘Meer leesplezier voor je kind’ ontwikkeld, waarin je leert hoe je je kind meer leesplezier geeft.

We hebben veel ervaring met het verhogen van de leesmotivatie/ het leesplezier bij kinderen in de basisschoolleeftijd. De training staat vol met direct toepasbare, waardevolle tips voor ouders om het leesplezier van je kind thuis te stimuleren. Je kan de training eenvoudig volgen via laptop, tablet of mobiel. Gewoon op je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt!

Naast het werken aan leesplezier blijft het natuurlijk heel belangrijk dat je kind op school de juiste extra hulp krijgt voor zijn/haar leesachterstand.

Lees hier meer info over het leesplezier van je kind vergroten met onze online training.


twee jongens samen boek lezen


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 29-04-2021 en is op 12-10-2021 vernieuwd.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.