letters dyslexie

Technisch lezen oefenen met de online leesgame ‘De Zevensprong’: op een superleuke manier leeskilometers maken!

Home » Lees- en spellingproducten » Technisch lezen oefenen met de online leesgame ‘De Zevensprong’: op een superleuke manier leeskilometers maken!


Lezen oefenen thuis is vaak een probleem bij kinderen met een leesachterstand. We horen (zeer) regelmatig van ouders dat hun kind thuis weinig of niet wil oefenen met lezen. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om lezen aantrekkelijker en leuker te maken!

In deze blog bespreken we een leuke tip voor het oefenen met lezen: de online leesgame De Zevensprong. Als je kind een leesachterstand heeft en moeilijk aan het lezen te krijgen is thuis, lees dan vooral verder!

Lezen oefenen en leeskilometers maken bij dyslexie of leesproblemen

Kinderen met leesproblemen of dyslexie kunnen (heel) weinig leesmotivatie hebben. Toch is het zeer belangrijk voor je kind om thuis te oefenen met technisch lezen en de nodige leeskilometers te maken.

stapel kinderboeken voor lezen oefenen

Waarom is thuis met lezen oefenen belangrijk?

Oefenen met lezen thuis helpt mee om het (AVI) leesniveau van je kind te verhogen. Super belangrijk als je kind een leesachterstand heeft! En dat niet alleen: ook op de woordenschat, taalontwikkeling, tekstbegrip en schoolprestaties van je kind heeft veel lezen een positieve invloed.
Daarnaast heeft lezen ook positieve effecten op sociaal-emotioneel gebied: (voor)lezen vergroot bijvoorbeeld het inlevingsvermogen van je kind.
(Bron: Stichting Lezen: Blog ‘Waarom doet lezen ertoe?’).

Genoeg redenen dus om thuis te oefenen met lezen! Maar hoe krijg je je kind zover dat hij wil oefenen? En vooral: hoe maak je het lezen oefenen leuk?

Leuk leeskilometers maken

Er zijn veel manieren om het leesplezier thuis te vergroten. In onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ krijg je bijvoorbeeld ontzettend veel tips om hiermee aan de slag te gaan.

In deze blog bespreken we een originele oefenmanier: technisch lezen oefenen met de online leesgame de Zevensprong.
Deze leesgame is een goed voorbeeld van een manier om lezen leuker te maken. Bij dit spel wordt het oefenen met lezen gecombineerd met het spelen van een game. Dan wordt het maken van leeskilometers opeens een stuk aantrekkelijker voor je kind!

Hieronder geven we meer info over deze leesgame en een link om de game aan te schaffen. We hebben ons daarbij gebaseerd op de website en de proefles. Deze blog is dus geen review van het hele programma. Check ook altijd zelf op de website of de informatie uit deze blog nog steeds actueel is.

Technisch lezen oefenen en verbeteren met de leesgame

Wat houdt de online leesgame De Zevensprong in?

Deze educatieve game is gebaseerd op het boek ‘De Zevensprong’ van Tonke Dragt. Dit spannende verhaal over een verborgen schat, een complot en het Verzegelde Geschrift spreekt al jarenlang veel kinderen aan.
Wij hebben dit boek vroeger zelf ook (vaak) gelezen; het was één van onze lievelingsboeken!

boek de zevensprong van tonke dragt

Kinderen spelen in deze game spellen en krijgen opdrachtjes, waarbij ze oefenen met lezen en door het verhaal heen gaan. Doordat het in een game verwerkt is, gaat dit oefenen meer ongemerkt dan als je kind een gewoon boek leest. Spelenderwijs oefenen met lezen dus!

Volgens de website van de leesgame staat het uitspelen van de game gelijk aan 20 uur bijles, 30 keer oefenen met een woordenschatprogramma en 10 boeken lezen. Het is dus een uitgebreide game waarin je kind veel leeskilometers kan maken.

Uitgeverij Zwijsen heeft deze leesgame ontwikkeld. Zwijsen is een educatieve uitgeverij die onder andere Veilig Leren Lezen en Estafette (de leesmethodes die door een groot aantal basisscholen worden gebruikt) uitgeeft. Dat geeft dus veel vertrouwen voor een inhoudelijk sterke leesgame.

Leeskilometers maken: voor welke AVI-niveaus is deze online leesgame bedoeld?

De Zevensprong is gericht op specifieke AVI-niveaus: M5 (midden groep 5), E5 (eind groep 5) en M6 (midden groep 6).
Je kan als ouder zelf instellen op welk van deze AVI-niveaus je kind gaat oefenen met lezen. Als je kind bijvoorbeeld AVI E4 beheerst, kan je je kind laten oefenen op M5 (het volgende niveau).

Weet je niet welk AVI-niveau je kind beheerst? Dit is bijvoorbeeld in de toetsresultaten van het leerlingvolgsysteem terug te vinden. Je kan dit natuurlijk ook altijd vragen aan de leerkracht van je kind. De leerkracht kan vertellen welk leesniveau je kind bij het laatste toetsmoment heeft behaald.

Het is handig dat de leesgame voor specifieke AVI-niveaus is gemaakt. Dan weet je of het voor jouw kind het goede oefenniveau is of dat je beter nog even kan wachten.

Lezen oefenen met de leesgame: leuk en motiverend!

In de leesgame van ‘de Zevensprong’ is je kind op een afwisselende en speelse manier aan het oefenen met lezen. Er zijn bijvoorbeeld leesopdrachtjes, spelletjes waarbij zinnen/woorden moeten worden gelezen of leesstukjes in de vorm van een stripverhaal.

Een ander voorbeeld is het zien van een filmpje (met ondertiteling) over het verhaal waarbij je kind na afloop een opdrachtje krijgt om een paar zinnen over wat je kind net heeft gezien in de juiste volgorde te zetten. Het lezen van die zinnen gaat op deze manier spelenderwijs!

Zo zijn er veel verschillende manieren waarop er met lezen geoefend wordt in deze leesgame en maakt je kind veel leeskilometers. Ondertussen zit je kind helemaal in het verhaal van De Zevensprong en is hij bezig met het spel om de geheimen te ontdekken.

Wij vinden dit een hele leuke manier om leeskilometers te maken en bij te houden. Superfijn dat deze leesgame ontwikkeld is!
Voor kinderen met een leesachterstand of dyslexie kan dit zeker heel motiverend werken. Afwisseling, korte opdrachtjes en leesspelletjes zijn heel fijn als je kind weinig leesmotivatie heeft. Kinderen gaan op een speelse en afwisselende manier door het verhaal van De Zevensprong heen.

Natuurlijk is ieder kind anders en kan het altijd per kind wisselen of de game aanspreekt. Kijk vooral samen met je kind of het hem/haar een leuke oefenmanier lijkt voor het lezen oefenen thuis.

boekenstapel lezen oefenen

Voorleesfunctie

Er zit ook een voorleesfunctie bij sommige onderdelen, waarbij je kind kan kiezen om de tekst te laten voorlezen.
Het voordeel hiervan is dat als het nog iets te moeilijk is voor je kind, er hulp gegeven kan worden. Je kind kan het bijvoorbeeld eerst een keer laten voorlezen en daarna zelf lezen (dat gaat dan makkelijker omdat hij de tekst al een keer heeft gehoord).
Als sommige opdrachten nog iets te moeilijk zijn voor je kind kan het ook goed van pas komen. Het is natuurlijk wel goed om afspraken met je kind te maken over de voorleesfunctie (als je kind alleen speelt).

Meer info over oefenen met lezen met De Zevensprong

Is jouw kind thuis moeilijk aan het lezen te krijgen?
De leesgame De Zevensprong kan een superleuke manier zijn om te oefenen met lezen!

Wil je graag meer informatie? Via deze link kom je op de pagina met veel meer informatie over de online leesgame De Zevensprong en de mogelijkheid om de leesgame aan te schaffen bij LOI Kidzz (affiliate link):

Meer info en/of kopen bij LOI Kidzz

We hopen dat jouw kind veel leuke leeskilometers kan gaan maken met De Zevensprong!

Lezen oefenen thuis: nog meer tips voor ouders van kinderen met dyslexie of leesproblemen!

Naast het spel van De Zevensprong zijn er nog veel meer leuke tips om het lezen oefenen thuis leuker te maken. Hieronder vind je er een aantal:

• Neem een kijkje in onze ‘dyslexie shop’: een overzicht van leuke productentips voor kinderen met dyslexie, leesproblemen of spellingproblemen.

• Thuis aan de slag om het leesplezier van je kind te vergroten? In onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je ontzettend veel tips!

• Met een leesbingo oefen je thuis op een leuke manier met lezen. Download gratis en lees er meer over in onze blog!

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

We hebben deze blog op eigen initiatief geschreven, niet in opdracht van LOI Kidzz.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.