drie samenleesboeken van delubas

Samenleesboeken – tip voor het lezen thuis!

Home » Kinderboeken » Samenleesboeken – tip voor het lezen thuis!


Samenleesboeken bieden veel voordelen als je kind moeite heeft met lezen.

In deze blog lees je waarom samenleesboeken fijn kunnen zijn voor kinderen met een leesachterstand. Ook geven we een aantal voorbeelden van leuke samenleesboeken met handig linkje om ze aan te schaffen bij bol.com.

Onderaan de blog vind je andere boekentips voor kinderen met leesproblemen en leuke tips voor meer leesplezier, speciaal voor ouders van kinderen die moeite hebben met lezen!

Wat zijn samenleesboeken?

Een samenleesboek is een boek met tekst op 2 verschillende AVI-niveaus dat speciaal is gemaakt om een kind samen met iemand anders in te laten lezen. De tekst van een samenleesboek is verdeeld in stukken die het kind zelf leest en stukken tekst voor de ‘meelezer’. De ‘meelezer’ kan een ander kind zijn (bijvoorbeeld een ouder kind of een kind op een (iets) hoger leesniveau) of een volwassene (ouder, opa, oma, leerkracht, etc.).

Het samenleesboek bestaat uit 2 verschillende AVI-niveaus: het AVI-niveau van het kind en een hoger AVI-niveau voor degene met wie het kind leest. Hoeveel hoger het andere AVI-niveau is, verschilt per boek en hangt ook van de doelgroep af waarvoor het boek bedoeld is.

Samenleesboeken zijn er voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld voor kleuters (een voorleesboek met korte woorden die het kind zelf leest) of voor beginnende lezers.
Kinderen met een leesachterstand zijn ook een doelgroep van samenleesboeken.
Op scholen worden samenleesboeken veel ingezet bij duolezen (twee kinderen uit één groep lezen samen met een klein verschil in leesniveau) of tutorlezen (kind uit een hogere groep leest samen met een kind uit een lagere groep).
Voor kinderen zonder leesproblemen kan een samenleesboek ook heel leuk zijn.

Sommige samenleesboeken zijn specifiek op één doelgroep gericht. Er kan ook een overlap tussen zitten, bijvoorbeeld samenleesboeken die geschikt zijn voor kinderen die moeite hebben met lezen én voor beginnende lezers.
Kijk goed naar de opzet, het AVI-niveau en de inhoud van het verhaal om te zien of het samenleesboek geschikt is voor jouw kind.

Moeder en dochter lezen lachend een boek

De voordelen van samenleesboeken voor kinderen met een leesachterstand of dyslexie

Samenleesboeken kunnen het leesplezier enorm doen toenemen! Ze worden veel ingezet bij kinderen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld bij kinderen met dyslexie.
Waarom zijn samenleesboeken zo leuk voor kinderen met leesproblemen? Hieronder een paar belangrijke voordelen:

Lezen op een passend begripsniveau: leukere verhalen en meer leesplezier!

Een bekend probleem bij kinderen met een leesachterstand: de boeken die op het juiste leesniveau zijn geschreven, zijn qua inhoud vaak niet passend voor je kind, doordat ze gericht zijn op een jongere leeftijdsgroep. Bijvoorbeeld als je kind in groep 6 zit, maar op AVI M4 (midden groep 4 niveau) leest. Je kind kan de boeken op M4 niveau dan inhoudelijk als veel te kinderachtig ervaren, wat het leesplezier en de motivatie zeker niet bevordert.

Samenleesboeken zijn een slimme oplossing hiervoor, doordat ze op 2 AVI-niveaus zijn geschreven. Door het toevoegen van een moeilijker AVI-niveau (voor de meelezer) wordt het verhaal inhoudelijk interessanter en dus aantrekkelijker voor je kind. Het past daardoor beter bij het begripsniveau en de leeftijd van je kind. Terwijl je kind zelf gewoon op zijn eigen leesniveau kan oefenen in het samenleesboek.
Een leuker verhaal dus, maar niet te moeilijk qua leesniveau. Dit kan een zeer positief effect hebben op het leesplezier dat je kind ervaart!

Samenleesboeken kosten minder energie

Een groot voordeel van samenleesboeken is dat je kind niet de hele tijd achter elkaar door hoeft te lezen. Voor kinderen met leesproblemen of dyslexie kan lezen veel energie kosten. Het is dan heel fijn voor je kind om even niet te hoeven lezen tijdens de stukken die de meelezer voorleest. Zo kost het minder energie en kom je toch goed in het verhaal. Kinderen ervaren dit als een groot pluspunt!

Motivatie

Voor kinderen met een grote leesachterstand en veel leesweerstand kan een samenleesboek een aantrekkelijke optie zijn. Als deze leerlingen het samenleesboek openslaan en zien dat ze maar een gedeelte van de bladzijde hoeven te lezen (en – zoals bij sommige samenleesboeken- dat jouw stuk veel groter is), dan horen we vaak hele enthousiaste reacties! Als je lezen niet leuk vindt, dan kan het heel erg fijn zijn dat je niet alles zelf hoeft te lezen.
Bij het uitzoeken van een nieuw boek heeft een samenleesboek door zijn opzet dus soms al een enorme voorsprong bij sommige leerlingen (dit wisselt uiteraard wel per kind). Natuurlijk is het heel belangrijk dat het verhaal ook aansluit bij de interesse van het kind.
De motivatie kan verder ook toenemen door de andere voordelen die hier staan beschreven.

Goed voor de woordenschat

Je kind hoort ook de stukken die de meelezer voorleest (van het moeilijkere niveau). Hierdoor wordt de woordenschat van je kind verder uitgebreid. Heel fijn natuurlijk!

Gezelliger dan alleen

Verder kan het natuurlijk ook veel gezelliger zijn om samen te lezen in plaats van alleen.

Samenleesboeken bieden dus veel voordelen voor kinderen met een leesachterstand.

Welke samenleesboeken zijn er?

Samenleesboeken vind je bij meerdere uitgevers, zoals uitgeverij Delubas. Een andere uitgever van samenleesboeken is bijvoorbeeld Zwijsen met de serie ‘Samenlezers’. Genoeg keus dus!

De opzet van de samenleesboeken kan uiteraard per boek en per serie verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid tekst voor jou/je kind, hoe vaak dit wordt afgewisseld en de opmaak. Sommige boeken zullen meer gericht zijn op beginnende lezers.
Kijk vooral wat jouw kind aanspreekt!

Hieronder vind je meer info over de samenleesboeken van Delubas.

drie samenleesboeken van delubas op tafel

Delubas samenleesboeken

Uitgeverij Delubas heeft een groot aanbod aan samenleesboeken en er is veel keus voor verschillende leesniveaus van het kind. De verhalen worden meestal heel leuk gevonden door onze leerlingen.

Ook is er ruime keus in het verschil tussen het leesniveau van het kind en het leesniveau van degene met wie het kind leest.

Er zijn samenleesboeken die vlak bij elkaar liggen qua leesniveaus voor het kind en de meelezer. Bijvoorbeeld één AVI-niveau verschil, zoals E4 voor kind en M5 voor de meelezer. Of twee AVI-niveaus verschil, zoals E3 voor het kind en E4 voor de meelezer. Dit kan bijvoorbeeld heel handig zijn als de meelezer een kind is dat iets beter leest (bijvoorbeeld bij duolezen binnen een klas op school). Maar ook als ouder kan je hier natuurlijk voor kiezen.

Ook zijn er samenleesboeken met een groter verschil in leesniveau van kind en meelezer (bijvoorbeeld: AVI E3 voor het kind en AVI E5 voor de meelezer). Voor thuis kan dit heel handig zijn, vooral als je kind een grotere leesachterstand heeft.
Als je kind bijvoorbeeld in groep 5 zit, maar op AVI E3 niveau leest, dan is het heel fijn dat je samen een boek kan lezen dat wel op het begripsniveau van je kind ligt qua leeftijd, maar dat leestechnisch niet te moeilijk is.

De serie ‘Samenlezers’ van Zwijsen

Behalve Delubas zijn er ook andere uitgevers van samenleesboeken. Kijk bijvoorbeeld op de website van Zwijsen voor meer informatie over de serie ‘Samenlezers’.

moeder en kind lezen samen een boek lachend

Uitproberen van samenleesboeken

Samenleesboeken zijn aan te raden om uit te proberen met je kind, als je kind dit ook leuk lijkt.
Natuurlijk wisselt het altijd per kind of een boek/serie/boeksoort aanspreekt. Er zijn ook zeker kinderen die samenleesboeken niet leuk vinden. Daarom geven we onderaan deze blog nog andere leuke boekentips voor kinderen met leesproblemen.
Sluit vooral aan bij wat jouw kind fijn vindt, dat is belangrijk voor de leesmotivatie!

Samenleesboeken kopen

Hieronder staan een aantal voorbeelden van samenleesboeken. We hebben elke keer een handig linkje erbij gezet naar bol.com om direct te kunnen bestellen en/of info over de inhoud van het samenleesboek te kunnen lezen (affiliate link).

Het AVI-niveau voor het kind hebben we eerst gezet en daarachter tussen haakjes het AVI niveau voor de meelezer (ouder, opa, oma, oudere broer/zus).

Soms kunnen de AVI-niveaus van boeken wijzigen, dus handig om voor de zekerheid even te kijken of het niveau nog hetzelfde is (als je een boek wil aanschaffen).

Samenleesboek – Kijk, hij leeft! – AVI M3 (en AVI M5 voor de meelezer)

Koop bij bol.com

Samenleesboek – Dik is dapper – AVI E3 (en AVI M6 voor de meelezer)

Koop bij bol.com

Samenleesboek – Een haai in het IJsselmeer? – AVI M4 (en AVI M5 voor de meelezer)

Koop bij bol.com

Samenleesboek –Superoppas – AVI E4 (en AVI M6 voor de meelezer)

Koop bij bol.com

Spreken deze verhalen jouw kind niet aan? Op bol.com vind je nog veel meer samenleesboeken!

Andere boekentips voor kinderen met leesproblemen of dyslexie

Nog meer leuke boekentips nodig voor je kind? We geven hier nog een paar tips die vaak in de smaak vallen bij kinderen met leesproblemen. Leuk om uit te proberen of het iets voor jouw kind is!

Graphic novels voor kinderen zijn heel populair, ook bij kinderen die moeite hebben met lezen of weinig leesplezier ervaren.

• Ken je de AVI-stripboeken al? Deze boeken vallen vaak in de smaak bij kinderen die niet van lezen houden.

• De boeken van Geronimo Stilton worden regelmatig gekozen door leerlingen in onze praktijk.

• De boekenserie Makkelijk & Leuk van uitgeverij Zwijsen is speciaal gemaakt voor kinderen van 9-12 jaar met een grote leesachterstand of weinig leesmotivatie. De boeken hebben technisch een laag leesniveau, maar zijn inhoudelijk gericht op kinderen van 9-12 jaar. Een leuke serie om de leesmotivatie van je kind mee te bevorderen.

Tips voor meer leesplezier

Zou je ook graag willen dat je kind lezen wat leuker gaat vinden? Met deze tips kan je thuis gelijk aan de slag:

• Het inzetten van een leesbingo kan heel motiverend werken. Via de link kan je er gratis 3 downloaden.

• Meer leesplezier voor jouw kind? In onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je ontzettend veel tips voor het vergroten van het leesplezier thuis.


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.


Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.