taalspelletjes

Taalspelletjes om gezellig thuis met je kind te spelen!

Home » Spelletjes (lezen, taal & spelling) » Taalspelletjes om gezellig thuis met je kind te spelen!

Taalspelletjes: ideaal om je kind thuis spelenderwijs met taal bezig te laten zijn. En heel gezellig om samen te doen!
Welke taalspelletjes zijn er? Wij hebben in deze blog 5 leuke taalspelletjes voor je uitgelicht. Sommige zijn bedoeld om samen te spelen, andere kan je kind ook alleen doen.

Waarom is het spelen van taalspelletjes belangrijk?

Met het spelen van taalspelletjes zorg je ervoor dat je kind op een leuke, speelse manier met taal bezig is. De motivatie voor taal kan verbeteren en het kan leerzaam zijn voor je kind. Ook bied je je kind tijdens het spelen van de taalspelletjes de mogelijkheid om succeservaringen op het gebied van taal op te doen, heel belangrijk! Voor kinderen die moeite hebben met lezen, spelling of taal is het extra aan te raden om spelenderwijs te oefenen.

In (sommige) taalmethodes op de basisschool wordt ook gebruikt gemaakt van taalspelletjes. Lees hier bijvoorbeeld over taalspelletjes in de taal- en spellingmethode van Zwijsen.

Wil je graag weten wat ‘Taal’ precies inhoudt op de basisschool? Lees hier meer over de 4 taaldomeinen: mondelinge taalvaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, begrippenlijst en taalverzorging.

Hieronder vind je 5 superleuke taalspelletjes met link om te bestellen bij bol.com. Tip: kijk voor je een spel koopt of het aansluit bij het spelling-, taal-, of leesniveau van je kind (zeker als je kind een achterstand heeft). We beschrijven hieronder taalspelletjes voor verschillende niveaus en leeftijden.

Ter info: op de foto’s bij deze blog hebben we een aantal van de taalspelletjes gefotografeerd. Bij sommige spelletjes is er inmiddels al een hernieuwde uitgave. Hierdoor kan het voorkomen dat het taalspelletje bij bol.com een iets andere lay-out heeft dan op onze foto’s (bijvoorbeeld andere afbeeldingen/kleuren).

Taalspelletje tip 1: De Gorgels taalspelletjes

Een mooi koffertje vol met taalspelletjes in het thema van de Gorgels! Dit spel is vooral geschikt als je kind de boeken van de Gorgels (van Jochem Myjer) leuk vindt.

koffertje taalspelletjes de gorgels

In het koffertje zitten verschillende taalspelletjes, bijvoorbeeld woordzoekers, woordenslang, woorden maken en raad het woord. Superleuk dat er zoveel variatie aan taalspelletjes in het koffertje zit. Zo verveelt het niet snel!

Je kind kan de taalspelletjes in zijn eentje spelen of samen met iemand anders. Als je het samen speelt, is het wel een stuk leuker en spannender.

Handig: een aantal taalspelletjes hebben 2 niveaus, namelijk een makkelijke en een moeilijke versie. Er zitten uitwisbare stiften bij waarmee je op de spelkaarten kan schrijven.

Kortom: dit leuke koffertje met taalspelletjes is een echte aanrader voor Gorgel-fans!

Je kan het taalspelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Taalspelletje tip 2: Pim Pam Pet Family

Misschien heb je het vroeger zelf ook gespeeld: het taalspelletje Pim Pam Pet!

Er zijn meerdere varianten op dit taalspelletje te koop. Hieronder beschrijven we de Pim Pam Pet Family editie, hierin zijn aangepaste regels voor kinderen verwerkt. Voor ouders die liever de gewone editie kopen (Pim Pam Pet Original), hebben we hieronder ook een link naar deze versie gezet. Het kan per kind wisselen welke versie het leukst wordt gevonden en is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd.

De Pim Pam Pet Family editie is voor kinderen vanaf 6 jaar. Het taalspelletje kan met 2 of meer spelers worden gespeeld. Ook het spelen in teams is mogelijk.

Hoe werkt dit spel?

De speler die aan de beurt is, draait een vragenkaartje om en draait aan de letterspinner. Iedereen doet mee om de vraag zo snel mogelijk goed te beantwoorden. Degene die als eerste een vraag goed beantwoordt, mag zijn pion een stapje verder zetten. Heb je als eerste een heel rondje gelopen op het speelbord? Dan ben je de winnaar van dit taalspelletje!

taalspelletje pim pam pet

De Pim Pam Pet Family editie is voor (jonge) kinderen extra leuk, omdat er een aantal spelregels zijn waardoor ze kunnen winnen van volwassenen. Er zijn bij deze editie 3 kaartsoorten.

Een voorbeeld van een kaartsoort is een letterkaart. Op een letterkaart staat bijvoorbeeld: ‘een groente’. Er wordt aan de spinner gedraaid en er verschijnt dan 1 letter. Met die letter moet het antwoord op de vraag beginnen (bijvoorbeeld als de ‘p’ is gedraaid, kan ‘pastinaak’ een antwoord zijn). Alleen voor volwassenen moet het antwoord beginnen met de letter. Jonge kinderen mogen kiezen: de letter mag ook in het woord zitten (dus bij de ‘p’ mag dan zowel ‘pastinaak’ als bijvoorbeeld ‘spruitjes’ goed gerekend worden).

Bij een andere kaartsoort krijgen kinderen 5 seconden extra tijd voor de volwassenen mogen antwoorden. Dit wordt handig bijgehouden door de meegeleverde zandloper. Ook bij de 3e kaartsoort (de fotokaart) zit een voordeel voor jonge kinderen.

Wij vinden deze toevoegingen erg leuk en het maakt het taalspelletje zeer geschikt voor kinderen. Een tijdloos en superleuk taalspelletje, waar jong en oud samen van kunnen genieten!

Je kan het taalspelletje (de Pim Pam Pet Family Editie) kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Denk je dat de gewone editie (zonder aangepaste regels voor jonge kinderen) van Pim Pam Pet beter bij jouw kind past? De Pim Pam Pet Original editie (dus niet de hierboven beschreven versie) kan je kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link). Daar vind je ook foto’s en een filmpje van de spelregels van deze editie.

Koop bij bol.com

Taalspelletje tip 3: Rompompom – Letterkwartet

Heb jij van de ‘b’ het kaartje ‘beer’?’ – kwartetten en ondertussen oefenen met de letters, superleuk! Dit letterkwartet werkt hetzelfde als een gewoon kwartetspel. Alleen zijn de categorieën nu letters. Erg handig: bij elk woord staat er ook een plaatje van dat woord bij. Als je kind nog geen korte woordjes kan lezen, kan hij dus ook naar het plaatje kijken!
Als het opnoemen van de letters soms nog te lastig is, kan het spel ook op kleur worden gespeeld (elke letter heeft een eigen kleur). Fijn hulpmiddel als je kind één bepaalde letter nog niet goed kent.

letterkwartet

Dit taalspelletje is vooral geschikt voor jonge kinderen (op de verpakking staat 4-6 jaar). Voor oudere kinderen die moeite hebben met de letters kan de lay-out te kinderachtig zijn.

Tip: spreek tijdens het kwartetspel de letters uit zoals ze klinken in een woord. Dus zeg ‘bu’ bij de ‘b’ (en niet: ‘bee’). Zo leert je kind op school ook lezen.

Je kan het spel kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Kent je kind de letters al lang maar vind je het idee van een leeskwartet wel heel leuk? Voor oudere kinderen is er bijvoorbeeld het Gorgels AVI kwartet.

Taalspelletje tip 4: Loco maxi Dolfje Weerwolfje pakket taal & spelling

Een mooi en uitgebreid pakket waarmee je kind taal en spelling kan oefenen. Het pakket bestaat uit twee oefenboekjes (Dolfje Weerwolfje puzzelen met taal en Dolfje Weerwolfje puzzelen met spelling) en de Loco maxi basisdoos.

Geniet jouw kind van de Dolfje Weerwolfje boeken/film? Dan is dit pakket met taalspelletjes een aanrader! De opdrachtboekjes zijn gebaseerd op Dolfje en andere personages uit de boeken. Er zit ook een opdracht met vragen over de boeken van Dolfje in.

Op de verpakking staat dat dit taalspelletje bedoeld is voor kinderen van 7-9 jaar. Er zitten dus opdrachten in met verschillende niveaus. Sommige zullen voor kinderen van 9 jaar te makkelijk zijn, andere zullen voor een kind van 7 nog te moeilijk zijn.

Als je kind Loco nog niet kent, is het zeker aan te raden om dit taalspelletje de eerste keer samen te doen. Alhoewel er een duidelijke uitleg in het boekje staat, kan het voor je kind even wennen zijn hoe het systeem werkt. Zodra je kind het werken met Loco snapt, kan hij alleen met de boekjes aan de slag. Handig!

Pluspunt van Loco

Wat erg fijn is aan het systeem van de Loco dozen: je kind kan zelf controleren of hij de opdrachten goed heeft gemaakt (door middel van een plaatje dat op de achterkant van de steentjes staat te vergelijken met het plaatje in het opdrachtboekje). Voor kinderen die wat faalangstig zijn, kan dit extra prettig werken. Ze hoeven het niet na te laten kijken door iemand anders en kunnen het zelf verbeteren.

De opdrachtboekjes zien er mooi uit: kleurrijk, vrolijk en overzichtelijk! Er is veel variatie in opdrachten, waardoor het niet snel saai wordt.

Dolfje Weerwolfje Loco Maxi Spelling en taal

Als je kind van Loco spellen houdt, dan is dit een hele leuke manier om met taal te oefenen!

Je kan het taalspelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Taalspelletje tip 5: Woblet

Een gezellig en vrolijk taalspelletje! Woblet bestaat uit meerdere taalspelletjes, bijvoorbeeld: z.s.m. het langste woord maken, een kruiswoordpuzzel leggen of bedenken welk woord je tegenstander heeft gemaakt (a.d.h.v. de letterblokjes die je kreeg van hem).

De meeste taalspelletjes zijn bedoeld voor 2 of meer spelers. In deze video (niet door ons gemaakt) zie je een aantal spelvormen uitgelegd en krijg je gelijk een indruk van dit leuke spel.

Handig: je kan het taalspelletje ook kort (bijvoorbeeld 10 minuten) spelen. Maar door de verschillende spelvariaties kan je het ook veel langer spelen. En blijft het elke keer weer leuk!
Ander pluspunt: iedereen speelt tegelijk, dus je hoeft niet op je beurt te wachten. Ook is het fijn dat de meeste spelvariaties makkelijk aan te passen zijn in niveau. Bij kinderen die veel moeite hebben met lezen/spelling, kan je bijvoorbeeld bij veel spelvariaties met korte i.p.v. lange woorden werken.

Wij vinden het een origineel, gezellig en leuk taalspelletje! Tip: let op dat je de Nederlandse editie bestelt.

Je kan het taalspelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com


We hopen dat jij en je kind veel plezier beleven aan de taalspelletjes!

Vond je deze blog interessant? Dan zijn onze blogs over spellingspelletjes, spelletjes om de tafels te oefenen, de frixion pen en leesbingo ook aan te raden!

spellingspelletjes

Leesplezier tips

Leesplezier is ook een onderdeel van taal. Op het ontwikkelen van leesplezier kan je thuis veel invloed uitoefenen. Wil je graag tips om het leesplezier van je kind te vergroten? Bekijk dan deze pagina over het leesplezier vergroten, met een online training speciaal voor ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie.

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.