De tafels oefenen in groep 5: ontdek leuke tafelspelletjes voor thuis!

Home » Dyslexie » De tafels oefenen in groep 5: ontdek leuke tafelspelletjes voor thuis!


De tafels oefenen in groep 5 (en natuurlijk ook in andere groepen) kan saai zijn en bestaat vaak uit (heel) veel herhalen. Veel kinderen vinden het dan ook niet leuk en zien tegen het oefenen op. Kinderen met dyslexie kost het vaak veel tijd om te tafels te automatiseren, maar ook voor kinderen zonder dyslexie kan het een hele opgave zijn. In deze blog bespreken we leuke tafelspelletjes om het oefenen met de tafels voor kinderen in groep 5 superleuk te maken. Heel veel spelletjes zijn ook voor kinderen uit groep 4, 6, 7 en 8 goed toepasbaar. Grote kans dat je kind er zoveel plezier in krijgt, dat hij niet meer wil stoppen met oefenen!


Tafels oefenen in groep 5: algemene tips

De tafels oefenen in groep 5: wat is wel en niet handig? Het is belangrijk om je kind succeservaringen te laten opdoen. Dit geeft je kind meer zelfvertrouwen en daarnaast zorgt het er ook voor dat je kind merkt dat oefenen helpt om beter te worden in de tafels. Maak de oefeningen en spelletjes dus niet te moeilijk en help als je merkt dat het toch nog te lastig is. Het is beter om makkelijk te beginnen. Doe een nieuw spelletje bijvoorbeeld eerst met tafels die je kind al volledig beheerst. Je kind kan dan wennen aan het spelletje en daarna een moeilijkere tafel proberen.

Maakt je kind veel fouten in een spelletje en verliest hij daardoor elke keer? Pas dan de regels van het spelletje aan, zodat je kind niet zijn motivatie verliest. Spreek bijvoorbeeld af om de som samen uit te rekenen of gebruik een spiekkaartje waar hij op mag kijken.

Geef ook vaak een compliment over de werkhouding of aanpak van je kind. Bijvoorbeeld: ‘Wat goed dat je dat antwoord nog even narekende!’.

Goed om te weten: de meeste spelletjes leren de tafels niet aan. Er wordt niet geleerd hoe je de som moet oplossen of wat de ‘theorie’ achter de tafels is. Zorg dus dat je kind dit beheerst en gebruik de spelletjes om de antwoorden meer te automatiseren en de tafels op een gezellige manier bij te houden. Twijfel je of je kind een tafel al geoefend/aangeleerd heeft in groep 5? Vraag het voor de zekerheid na aan de leerkracht. Voor sommige spelletjes in deze blog is het nodig dat je kind alle tafels al aangeleerd heeft.

plusteken minteken keerteken gedeeld door op schoolbord


Leuke spelletjes om de tafels mee te oefenen in groep 5

Hieronder volgen veel spelletjes om de tafels op een vrolijke manier mee te oefenen in groep 5! Kies de spelletjes uit waarvan je denkt dat ze het meeste bij jouw kind passen. Of vraag je kind mee te denken waar hij het meeste zin in heeft!

De Gorgels tafels oefenen
Is jouw kind fan van de Gorgels? Dan is dit spelletje sowieso een goed idee! In het leuke bewaarkoffertje zitten de spelborden (met de tafeluitkomsten erop), dobbelsteen, controlevel, tafeldiploma en uitwisbare stiften. Met dit spelletje oefent je kind de tafels van 1 t/m 12. Handig: je kan het zowel alleen als met z’n tweeën spelen. Met z’n tweeën is het wel een stuk leuker en spannender.

Je kind kiest 1 tafel per keer uit die hij gaat oefenen en pakt het spelbord van deze tafel erbij. Bij elke beurt wordt met een dobbelsteen gegooid. Met dit getal ga je een keersom maken met de tafel waarvan je het spelbord hebt liggen. Dus: als je 5 gooit en je hebt het spelbord van de tafel van 3 gekozen, dan doe je 5×3 = 15. Je streept 15 dan af op je kaart. Er zit een controlevel bij waarmee je kind de antwoorden kan controleren. Degene die als eerste alle antwoorden van de tafel van zijn spelbord heeft afgevinkt, heeft gewonnen.

Je kan het spelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Tafels oefenen in groep 5 met tafelkwartet
Een leuk kwartetspel met tafelsommen is het ‘Malle Getallen – vermenigvuldigen’ kwartetspel. Gezellig met z’n allen kwartetten en ondertussen oefen je spelenderwijs de tafels van 1 t/m 10. Op elke kaart staat een tafelsom. Als je van iemand een kaart krijgt, moet je de som oplossen. Je kan de sommen handig controleren door de ‘magische envelop’ die erbij zit, erg leuk! Ideaal om de tafels in spelvorm te kunnen oefenen in groep 5.

Tip: zijn sommige sommen moeilijk voor je kind? Help dan en reken voor hoe je op het antwoord komt.

tafelkwartet malle getallen doosje en kaartjes


Je kan het spelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Mystery-kleurplaat
Dit zijn kleurplaten waarbij je van tevoren niet weet welke tekening er uit komt: leuk en spannend! Je kind krijgt een veld met hokjes met getallen erin. Elk getal is de uitkomst van een tafelsom. Onderaan de kleurplaat staan de bijbehorende sommen en welke kleur de som moet krijgen. Bijvoorbeeld: 1×6 = zwart, 2×6 = geel. Je moet dan alle hokjes met een 6 er in zwart kleuren en alle hokjes met 12 erin geel. Op Pinterest zijn meerdere mystery-kleurplaten van de tafels te vinden!

Tafels oefenen in groep 5 met tafeltwister
Zet je rechterhand op 4×9’: met Twister oefen je op een actieve manier met de tafels! Ideaal als je kind van bewegen houdt of niet lang stil kan zitten. Maar ook voor andere kinderen een erg leuk spelletje om de tafels mee te oefenen.

twistermat met getallen ingevuld tafels oefenen groep 5

Hoe werkt het? Schrijf op een twisterspel op de kleurenrondjes uitkomsten van tafelsommen. Op elke kleur schrijf je hetzelfde getal! Bijvoorbeeld:

Geel: 45
Blauw:18
Groen: 24
Rood: 36

Schrijf daarna op het draaibord of op een los blaadje ernaast welke sommen je kan noemen voor welke kleur (dit heeft de draaier nodig). Bij bovenstaand voorbeeld horen deze sommen:

Geel: 5×9, 9×5
Blauw: 6×3, 3×6, 2×9, 9×2
Groen: 8×3, 3×8, 4×6, 6×4
Rood: 9×4, 4×9, 6×6

Draai en noem de som en kleur waar je kind op moet gaan staan. Dus als de pijl op geel komt, dan zeg je: ‘Zet je linkervoet op 5×9’. Je kind moet dus eerst de som uitrekenen voor hij weet op welke kleur hij moet gaan staan. Je kan alle sommen die bij een kleur staan afwisselend noemen. Verder werkt het spel hetzelfde als de gewone versie.

Je kan het spel kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link). Let op: dit is een ‘normaal’ twisterspel, de getallen kan je zelf toevoegen.

Koop bij bol.com

Zeeslag
Ontzettend leuk spelletje waarbij je kind alle tafels van 1-10 oefent. Op de site ‘Klas van juf Linda’ is dit gratis te downloaden met handige speluitleg!

Website met leuke tafelspelletjes
Op deze website kan je gratis spelletjes spelen om de tafels te oefenen in groep 5. Er is genoeg keus: tafelmemory, een paardenrace, tafelrally, tafelkat en nog veel meer. Het leuke aan tafelmemory is dat je kan kiezen of je alleen speelt of tegen elkaar. Verder kan je aangeven welke tafels je wilt oefenen, erg handig! Op deze website kan je naast leuke tafelspelletjes ook toetsen doen. Nadeel is dat er wel advertenties op de site te zien zijn, wat afleidend kan zijn tijdens het rekenen.

Vindt jouw kind oefenen op de laptop of tablet leuk? Dan vind je in onze andere blog ook handige tips voor dyslexie apps waarmee je spelenderwijs oefent met lezen of spelling.

meisje ligt op grond, speelt op tablet

Tafels oefenen met Disney
Mooi boekje met tafeloefeningen erin. Als je kind van Disneyfilms houdt, zullen de Disneyplaatjes zeker motiveren om met het oefenboekje aan de slag te gaan.

Je kan het spel kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

Tafelbingo
Er zijn op internet veel gratis tafelbingo-kaarten te vinden. Een gezellige en motiverende manier om samen de tafels te oefenen in groep 5. Op deze website kan je het bijvoorbeeld gratis downloaden, met handige instructie hoe het spelletje werkt. Tip: maak leuke 1e, 2e en 3e prijsjes (zoveel als er deelnemers zijn), zodat iedereen wat wint aan het eind!

Houdt jouw kind van bingo? Kijk dan ook bij onze andere blog, waar je gratis 3 originele leesbingo kaarten kan downloaden voor het oefenen met lezen thuis!

Tafels oefenen in groep 5 met tafeldomino
Het dominospel maar dan met de tafels! Je kan kaarten aan elkaar leggen door een som met de bijbehorende uitkomst aan te leggen (bijvoorbeeld: 6×2 en 12). Ook kan je twee sommen die dezelfde uitkomst hebben aanleggen (bijvoorbeeld 5×4 en 2×10) of twee dezelfde getallen. Je kan het spelletje alleen spelen (maak de rij kaarten zo lang als je kunt!) of met maximaal 4 spelers (degene die het eerst alle kaarten heeft aangelegd, heeft gewonnen).

Speelt je kind graag alleen en lukt het goed om een lange rij te maken? Dan kan je er een wedstrijdelement aan toevoegen. Neem elke keer de tijd op hoe lang je kind erover doet om zoveel mogelijk kaarten aan te leggen. Doe het een paar keer en laat zien dat je kind zijn tijd steeds verbetert. Een leuke succeservaring!

Je kan het spelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link):

Koop bij bol.com

meisje uit groep 5 tafels oefenen kijkt lachend naar sommen

Suske en Wiske leren de tafels
Elk kind krijgt een kaart met daarop alle getallen van 1 t/m 100 en krijgt (door met de dobbelsteen te gooien) 1 tafel waarmee hij het hele spelletje speelt. Elke beurt gooi je de dobbelsteen en maak je een keersom van het gegooide getal met jouw tafel. Dus is jouw tafel 8 en gooi je 2, dan reken je 8×2 uit. Op nummer 16 leg je dan een fiche.
Op de dobbelsteen zitten 2 bijzondere uitkomsten, namelijk een groene en een rode Suske en Wiske. Als je met de dobbelsteen een groene Suske en Wiske gooit, dan mag je een fiche leggen op een plek naar keuze. Als je een rode Suske en Wiske werpt, dan mag je een fiche van een andere speler wegpakken.

Voor kinderen die fan zijn van ‘Junior’ Suske en Wiske is het een hele leuke en aansprekende manier om de tafels te oefenen in groep 5.

Je kan het spelletje kopen via onderstaande link bij bol.com (affiliate link). Let goed op dat je maar 1 stuk bestelt, ze worden ook per meerdere aantallen verkocht!

Koop bij bol.com

Wil je graag spelenderwijs met je kind oefenen? In onze andere blogs vind je leuke spellingspelletjes en uitleg over de Frixion pen voor meer spellingplezier! Ontdek hier meer over een gezellig leesspel: het AVI kwartet van De Gorgels of over een kinderboeken abonnement voor meer leesplezier.

Wil je meer weten over hoe de tafels op school worden aangeleerd: op deze website lees je een handige en uitgebreide uitleg!


Extra: Hoe krijgt je kind met dyslexie meer leesplezier?

Voor kinderen met dyslexie is naast het oefenen van de tafels ook het thuis oefenen met lezen iets wat vaak niet vanzelf gaat. Leesplezier is hierbij ontzettend belangrijk. We hebben een online training ontwikkeld met leuke tips en technieken voor ouders om hun kind meer leesplezier te geven.
Klik hieronder voor meer info over onze training voor ouders.


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.


Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 09-03-2021 en is op 19-01-2022 vernieuwd.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.