letters op blauwe achtergrond

Typecursus dyslexie kind: een handig overzicht

Home » Dyslexie » Typecursus dyslexie kind: een handig overzicht

Typecursus dyslexie: vaak krijg je bij het eindgesprek van de dyslexiebehandeling het advies om je kind een typecursus te laten volgen. Snel en goed kunnen typen heeft uiteraard veel voordelen voor je kind!
Welke typecursussen zijn er speciaal voor kinderen met dyslexie? En hoe verschillen deze dyslexie varianten van de gewone typecursussen voor kinderen? De antwoorden vind je in deze blog!

Typecursus kind dyslexie: veel aanbieders!

We geven in deze blog een handig overzicht van typecursussen voor kinderen met dyslexie. We hebben een aantal grote aanbieders van typecursussen dyslexie voor kinderen beschreven (er zijn er nog meer). Genoeg keus dus in ieder geval!

Belangrijk om te weten: we hebben de typecursussen dyslexie hieronder niet zelf getest en hebben dus geen ervaringen beschreven. We hebben voor het schrijven van deze blog de websites van de aanbieders bekeken, zodat we een overzicht kunnen bieden van de verschillende dyslexievarianten.

Het is zeker aan te raden om zelf (bijvoorbeeld door een gratis proefles) na te gaan of het klopt wat er op de website staat bij de typecursus dyslexie van jouw keuze. Sowieso is een proefles altijd handig, dan kan je gelijk zien of de cursus je kind aanspreekt. Het is vaak niet duidelijk of je in de proefles ook de dyslexie functionaliteiten kan testen. Vraag ernaar bij de typecursus van jouw keuze.

Typecursus kind dyslexie: wat is de beste typecursus voor mijn kind?

Om uit te zoeken welke typecursus het beste bij jouw kind met dyslexie past, kan je bekijken wat de dyslexievariant inhoudt. Die hebben we hieronder van veel typecursussen dyslexie beschreven.

Elk kind is weer anders en niet ieder kind met dyslexie ervaart dezelfde problemen. Daarom is het belangrijk dat je kijkt wat bij jouw kind past. Heeft je kind een grote leesachterstand en wil hij graag veel voorgelezen krijgen? Of raakt hij bijvoorbeeld snel afgeleid van bewegende achtergronden bij het lezen? Wil je kind de mogelijkheid hebben om een groter lettertype te krijgen? Bekijk welke dyslexievariant goed aansluit bij de wensen en het niveau van jouw kind. Je kan bijvoorbeeld ook letten op of de letters en woorden kunnen worden uitgesproken tijdens de oefeningen, of de oefeningen qua snelheid kunnen worden aangepast en of er mogelijkheid is voor een aangepaste normering.

Een ander (zeer) belangrijk punt om rekening mee te houden, is welke typecursus dyslexie je kind het meeste aanspreekt. De meeste typecursussen hebben leuke thema’s en games waarmee je kind het typen spelenderwijs oefent. Elke typecursus heeft weer een ander thema, bijvoorbeeld Donald Duck, een spannend spionnenavontuur of een wereldreis!

jongen met koptelefoon op staat achter laptop in kinderkamer en juicht, speelt game

Kies een thema dat goed aansluit bij de interesse van jouw kind. Een typecursus betekent veel oefenen, dus het is erg belangrijk dat je kind hiervoor gemotiveerd is en het thema leuk vindt! Des te langer blijft hij enthousiast en blijft het oefenen leuk. Het volgen van een proefles bij één of meerdere aanbieders is zeker aan te raden.

Daarnaast kan het handig zijn van tevoren te beslissen of je denkt dat je kind behoefte heeft aan (online) persoonlijke begeleiding bij de typecursus dyslexie. Bij een aantal aanbieders is hier een mogelijkheid voor.

Twijfel je of je kind qua lees- of spellingniveau een typecursus aankan? Vraag na bij de typecursus welk minimaal lees- en/of spellingniveau vereist is. Zeker als je kind een grote achterstand heeft, is dit handig om te weten.

Overzicht typecursussen dyslexie

Hieronder beschrijven we van 5 typecursussen welke dyslexievariant ze hebben (op moment van het schrijven van deze blog). Er zijn belangrijke verschillen tussen de typecursussen, maar ook overeenkomsten. In deze blog beschrijven we vooral de extra dyslexiefunctionaliteiten, we maken geen vergelijking van de gewone varianten van de typecursussen.

Bij elke typecursus dyslexie staat een link naar de website waar hij te koop is. Bij DuckTypen en LOI Kidzz gaat het om een affiliate link. Let goed op of je inderdaad de dyslexievariant bestelt, het wisselt per website hoe duidelijk dit er staat!

De prijs van de typecursus kan uiteraard ook belangrijk zijn om mee te nemen in je keus. We noemen in deze blog geen prijzen van de typecursus dyslexie, omdat er vaak tijdelijke kortingsacties zijn. Via de link die we bij elke typecursus zetten, kan je naar de website gaan en daar de meest actuele prijs vinden.

toetsenbord

Typecursus dyslexie Donald Duck (DuckTypen)

Het thema is duidelijk: Donald Duck! Voor veel kinderen een superleuk en motiverend thema. Je kind is in deze typecursus verslaggever bij de Duckstadkrant.

Wat houdt de dyslexieversie van DuckTypen in?

• Er wordt gebruikt gemaakt van een dyslexie lettertype en kleurcontrasten (een wit vlak achter de toetsen);
• Er is een uitgebreide introductie;
• Ook is er audio-ondersteuning als de oefeningen worden uitgelegd;
• Daarnaast komen de toetsen minder snel in beeld en kan hier de moeilijkheid worden aangepast.

DuckTypen staat in eerste instantie ingesteld op de reguliere typecursus. Als je van de dyslexieversie gebruik wilt maken, dan kan je dit in het ouderdashboard van de cursus regelen.

Typecursus dyslexie LOI Kidzz

Een superleuke typecursus waarin je kind in een spionnenavontuur terecht komt. Bij de start krijgt je kind thuis een geheime envelop met leuke spionnenspullen, erg motiverend!

Wat houdt dyslexievariant van de typecursus LOI Kidzz in?

• De dyslexie typecursus is ontwikkeld in samenwerking met dyslexiespecialisten;
• Er wordt gebruik gemaakt van grotere letters en een dyslexie lettertype;
• Bij veel oefeningen en uitleg is er audio-ondersteuning;
• In het begin van de cursus zitten oefeningen waarin losse letters getypt moeten worden. Deze worden uitgesproken;
• Er zijn steeds kleine succeservaringen te behalen (dit is ook zo bij de gewone variant), erg belangrijk voor het zelfvertrouwen en het werkt motiverend!

Typecursus dyslexie Pica Typen

Het thema van deze typecursus is een wereldreis waarin je kind allemaal interessante weetjes leert!

Wat houdt dyslexievariant van Pica Typen in?

• De dyslexie typecursus Pica Typen wordt afgestemd op het leesniveau van je kind;
• De snelheid kan worden veranderd;
• Er is een speciaal lettertype;
• De doelen en het niveau kunnen tijdens de cursus worden veranderd;
• Je kind krijgt extra begeleiding van de online typecoach (bij de gewone variant is er ook een online typecoach);
• Er is geen afleiding (in de vorm van drukke achtergronden, spelletjes, bewegingen).

Typecursus dyslexie Typetuin

Bij de Typetuin kan je kiezen uit klassikale lessen of een online typecursus. Het thema is een leuk, spannend avontuur in de typetuin. Je kind kan de mooie typetuin (met bijzondere dieren en planten) redden van de leesetende plant!

Voor zover wij het kunnen zien, kan je bij het online aanmelden van de online typecursus van Typetuin aanvinken dat je kind dyslexie heeft.

Wat houdt de dyslexieversie van typecursus de Typetuin in?

• Je kan een dyslexie lettertype kiezen (je kan ook nog uit twee andere lettertypes kiezen);
• Het is mogelijk om de introductieteksten te laten voorlezen;
• Er kan een aangepaste normering worden ingesteld. Belangrijk: dit staat ook op het diploma vermeld. Lees hier meer over op de website bij FAQ (ook over hoe je dit aanvraagt);
• Je kan ervoor kiezen om een tijdsbalk uit te zetten;
• De oefeningen zijn adaptief: ze passen zich aan de snelheid en het niveau van je kind aan (dit is ook zo bij de gewone variant). Fijn voor kinderen met dyslexie!;
• Bij de online typecursus: je krijgt een online typecoach (dit is ook zo bij de gewone variant).

Typecursus dyslexie TypeTopia

TypeTopia bestaat uit een ruimteavontuur met verschillende typegames. Bijvoorbeeld race games of games waarbij je letters moet wegschieten!

Er zijn drie verschillende TypeTopia typecursussen, (voor kinderen van 8-12 jaar, voor kinderen van 13 jaar en ouder en voor ouders). Bij elke variant kan je de dyslexie functionaliteit selecteren. Op het bestelformulier kan je de dyslexieversie ook aanvinken, handig! Zie de website voor meer info en bekijk goed voor welke leeftijdsgroep je bestelt, dit was ons niet helemaal duidelijk.

Wat houdt de dyslexieversie van typecursus TypeTopia in?

• Letters worden uitgesproken bij oefeningen waarbij losse letterreeksen getypt worden;
• Er kan gebruik worden gemaakt van het lettertype ‘Dyslexie font’;
• Meer audio-ondersteuning tijdens oefeningen op woordniveau (woorden kunnen worden voorgelezen bij oefeningen op woordniveau). NB: de tekst die de personages in het verhaal eromheen zeggen, wordt niet voorgelezen;
• De snelheid kan worden aangepast bij bepaalde oefeningen;
• Extra aandacht voor sommige lettercombinaties (zoals -ooi, -eer, -eu);
• De achtergrond kan worden stilgezet, waardoor er minder afleiding is;
• Er is persoonlijke begeleiding (ook bij de gewone versie), lees op de website wat het inhoudt.

Leuk om te weten: er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van het volgen van de dyslexieversie van TypeTopia op de leesvaardigheden. Lees hier de masterthesis van Evelien Dam (Universiteit Twente)

Bij het examen van TypeTopia gelden dezelfde eisen als bij de reguliere versie, maar er kan wel gebruik worden gemaakt van de dyslexie instellingen die ook tijdens de cursus gebruikt zijn. De snelheid wordt echter niet naar beneden aangepast en op het diploma wordt dus ook niet vermeld dat iemand de dyslexieversie heeft gedaan.

Samenvatting

Hierboven hebben we van een aantal grote aanbieders de beschreven welke typecursus dyslexie ze aanbieden. Bekijk welke typecursus dyslexie qua thema (voor de motivatie van je kind) en qua functionaliteiten van de dyslexieversie het meest aansluit. Het volgen van een proefles is altijd handig!

We wensen je kind veel plezier en succes bij de typecursus dyslexie van jullie keuze!

Hieronder volgt nog een andere tip voor ouders van kinderen met dyslexie en een aantal interessante blogstips!

EXTRA: leesplezier tips nodig voor je kind?

Heeft jouw kind met dyslexie weinig leesplezier? Leest hij helemaal niet thuis of is hij moeilijk aan het lezen te krijgen? In onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je veel leuke leesplezier tips voor thuis. Speciaal voor ouders van kinderen met dyslexie of leesproblemen!

Deze blogs vind je mogelijk ook interessant:

Technisch lezen oefenen met de online leesgame ‘De Zevensprong’
Ducklexie, een Donald Duck speciaal voor kinderen met dyslexie!
Kinderboeken over dyslexie (zowel informatieve boeken als boeken waarin een hoofdpersoon dyslexie heeft)
Geronimo Stilton boeken
Samenleesboeken
Dyslexieonderzoek


leesplezier vergroten

Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Ter info: In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt. Als je via deze link iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie van de verkoper. De prijs van het product blijft voor jou altijd gelijk en wordt hierdoor nooit duurder. We geven duidelijk aan als een link een affiliatelink is door ‘affiliatelink’ erbij te vermelden. Wij plaatsen alleen affiliatelinks van producten die ons geschikt lijken.

Typecursussen kunnen in de loop der tijd veranderen. Check altijd zelf op de website van de typecursus of de informatie nog steeds actueel is. Deze blog is voor het laatst bijgewerkt in september 2022.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.