De Week van Dyslexie wordt in oktober 2022 weer georganiseerd. Er zijn in deze week activiteiten voor meerdere doelgroepen: kinderen, ouders en onderwijsprofessionals. Bijvoorbeeld het Happy Dyslectisch Festival met leuke activiteiten voor kinderen en interessante lezingen voor ouders. Ook vind je hier het Leren Lab, waar je leuke producten en leerhulpmiddelen kan ontdekken. Handig!
Reden voor ons om één van de organisatoren te interviewen over dit initiatief. Onderstaande vragen gaan over de Week van Dyslexie 2022 en zijn beantwoord door Tamara Vreeken. Samen met Stephanie Raber heeft zij de HOI Foundation opgericht.
1. Wat is de Week van Dyslexie?
Tamara: ‘De Week van Dyslexie, georganiseerd door de HOI Foundation en Dyslexie Font, brengt kennis over het brede beeld van dyslexie. Dyslexie wordt vooral nog gezien als ’stoornis’. Dit zorgt voor vooroordelen en onbegrip bij de omgeving (school, werk) en onzekerheid, faalangst en schaamte bij dyslectici. Dit levert vaak grotere problemen op dan moeite hebben met spellen en lezen.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het dyslectische brein informatie anders verwerkt. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar ook juist specifieke kwaliteiten. Net als iedereen uitdagingen en kwaliteiten heeft. Het dyslectische brein biedt een ander perspectief doordat het anders denkt. En dat is waardevol. Veel dyslectici voelen zich juist niet waardevol. Zijn onzeker over hun prestaties en ervaren veel onbegrip. Het is enorm belangrijk om deze kennis kenbaar te maken zodat dyslectici op waarde kunnen worden geschat en hun volle potentieel kunnen bereiken.
Tijdens de Week van Dyslexie delen (internationale) wetenschappers hun kennis. Komen dyslectische kinderen samen om te ontdekken waar ze juist goed in zijn doordat ze dyslectisch zijn. Delen ouders hun ervaringen en krijgen ze praktische handvatten aangereikt. En volgen onderwijsprofessionals sessies hoe ze hun dyslectische leerlingen kunnen ondersteunen zodat ze kunnen laten zien wat ze in zich hebben.’
2. Welke samenhang is er met de Internationale Dyslexia Awareness Week?
Tamara: ‘Het is een wereldwijde beweging van ervaringsdeskundigen en wetenschappers die net als wij de noodzaak zien om het beeld van dyslexie te verschuiven van stoornis naar een brein dat informatie anders verwerkt, met nadelen én voordelen. De HOI Foundation die samen met het Dyslexie Font de Week van Dyslexie in Nederland organiseren is een ANBI stichting dat contacten heeft met alle andere internationale partners met dezelfde missie.’
3. Wat wordt er voor kinderen en ouders georganiseerd in de Week van Dyslexie 2022?
Tamara: ‘Op zondag 2 oktober vindt het Happy Dyslectisch Festival plaats in Tolhuistuin Amsterdam. Daar zullen verschillende coole activiteiten voor kinderen (7 – 14 jaar) en hun ouders worden georganiseerd. Allemaal in het teken van talentontwikkeling, zelfvertrouwen bouwen en kennis delen. Een dag vol positiviteit en saamhorigheid.’
4. Wat wordt er voor het onderwijs georganiseerd in de Week van Dyslexie 2022?
Tamara: ‘Naast het online programma met verschillende belangrijke (internationale) wetenschappers en ervaringsdeskundigen die op een eigen moment kunnen worden bekeken, wordt er op woensdagmiddag 5 oktober de Dag van Dyslexie Onderwijs georganiseerd. Een middag voor onderwijsprofessionals die meer willen weten over hoe ze hun dyslectische leerlingen op een positieve manier kunnen begeleiden om zo het beste uit ze te halen. Verschillende sprekers zorgen voor inspirerende sessies met veel nieuwe inzichten.’
5. Waar is alle praktische informatie (locatie, aanmelding, kosten, etc.) te vinden?
Op de website van de Week van Dyslexie kan je alle info vinden. Als je vragen hebt, kan je mailen naar [email protected].
Wij willen Tamara hartelijk bedanken voor het interview! We wensen de organisatoren en alle deelnemers een geslaagde Week van Dyslexie toe!
Mogelijk vind je dit ook interessant:
- Heeft jouw kind weinig leesplezier? In onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je superveel waardevolle tips voor thuis! Specifiek gericht op ouders van kinderen met leesproblemen of dyslexie.
- Op zoek naar een typecursus dyslexie voor je kind? In deze blog vind je een handig overzicht!
- Lees onze blog over technisch lezen oefenen met de online leesgame ‘De Zevensprong’ om leuk te oefenen met lezen!
- Ken je de Ducklexie al? Een speciale uitgave van de Donald Duck voor kinderen die moeite hebben met lezen.
- In deze blog kan je beroemde mensen met dyslexie vinden.
Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.