yoleo lezen leesplezier

Yoleo lezen: op een leuke manier lezen voor kinderen met dyslexie of leesproblemen

Home » Leesplezier » Yoleo lezen: op een leuke manier lezen voor kinderen met dyslexie of leesproblemen


Yoleo lezen is een manier van lezen die het leesplezier kan vergroten. Je kind leent een boek via Yoleo en kijkt dan op het scherm naar de tekst, terwijl dit door de computer wordt voorgelezen. Met een ‘meeleescursor’ wordt aangegeven waar de voorleesstem is.
In deze blog leggen we uit hoe Yoleo lezen voor meer leesplezier kan zorgen, hoe je het kan uitproberen en geven we extra tips voor het lezen met Yoleo.

Voor de duidelijkheid willen we aangeven dat deze blog geen advertentie is en we er niet voor betaald krijgen. We hebben deze blog uit onszelf geschreven omdat Yoleo een manier kan zijn om meer leesplezier te krijgen. Dit past bij het doel van onze website.

Wil je meer leesplezier tips hebben? In onze online training voor ouders ‘Meer leesplezier voor je kind’ vind je veel leesplezier tips voor thuis!

kind leest met beer in hut


Yoleo lezen en leesplezier

Kinderen met leesproblemen of dyslexie hebben vaak geen zin om te oefenen met lezen. Het uitproberen van Yoleo lezen is dan zeker de moeite waard. Yoleo stimuleert het leesplezier o.a. doordat kinderen punten kunnen verdienen met het lezen. Die punten kunnen ze gebruiken tijdens Yoleo, bijvoorbeeld door hun ‘kamer’ in Yoleo mooier te maken. Een leuk idee om kinderen te belonen voor het lezen!
De punten verdien je door te lezen. Daarnaast kan je nog extra punten verdienen met andere activiteiten, zoals een samenvatting schrijven. Het zal per kind wisselen in hoeverre deze beloning stimuleert.

Voor kinderen die het lezen zelf erg vervelend vinden, kan Yoleo ook vooral leuk zijn doordat ze alleen ‘mee’ hoeven te lezen (in hun hoofd). De voorleesstem leest de tekst voor en het kind hoeft alleen de meeleescursor te volgen. Dit is veel minder inspannend dan de tekst zelf hardop voorlezen.
Ook voor faalangstige kinderen of kinderen met dyslexie kan het een hele fijne manier van oefenen zijn omdat niemand hoort dat ze (in hun hoofd tijdens het meelezen) fouten maken. Verder zullen ze waarschijnlijk meer van de inhoud van het verhaal meekrijgen. Dit draagt uiteraard ook bij aan meer leesmotivatie!

kind leest op tablet yoleo lezen


Nog een voordeel: kinderen kunnen soms een hoger AVI-niveau proberen doordat ze alleen hoeven mee te lezen. Daardoor kunnen de boeken meer aansluiten bij hun begripsniveau. Kinderen kunnen meer zelfvertrouwen krijgen doordat ze een boek zelfstandig kunnen lezen met Yoleo.

Yoleo lezen kan dus zeker voor meer leesplezier zorgen bij veel kinderen!

Oefenen

Ter info: Yoleo schrijft zelf op de website dat het niet ontwikkeld is als remediërende methodiek of programma. Het gaat om het vergroten van leesplezier en leesmotivatie. Lees voor meer info de uitleg op de website.

Het is aan te raden om te bekijken hoe je Yoleo bij je kind wil inzetten. Gaat het je met name om dat je kind een positieve ervaring met boeken/verhalen opdoet, woordenschat e.d. vergroot en toegang heeft tot moeilijkere/leukere boeken door de handige meeleesfunctie? Daar is het programma vooral voor gemaakt.
Zet je Yoleo daarnaast ook graag in als echt ‘oefenmoment’ voor het oefenen met lezen (leeskilometers maken)? Houd dan de volgende punten in de gaten:

  • Blijf dan in de gaten houden of je kind echt meeleest. Als kinderen alleen luisteren en verder niet naar de tekst kijken, dan oefenen ze niet met technisch lezen. Plan dan een ander oefenmoment daarvoor in, maar behoud Yoleo wel altijd als je kind het leuk vindt. Ook luisteren naar verhalen is heel goed voor de ontwikkeling en werken met Yoleo kan veel positieve effecten hebben voor je kind!
  • Oefen (naast Yoleo) zeker ook veel met je kind met hardop voorlezen in een ‘gewoon’ boek onder jouw begeleiding of een andere oefenmethode vanuit school. Yoleo is niet ontwikkeld als remediërende methodiek.
  • Let op of het leestempo van de voorleesstem aansluit bij het leestempo van je kind. Als het leestempo voldoende aansluit en je kind het woord tegelijkertijd ziet en hoort, kan het een positief effect hebben op het technisch lezen.


kind oefent op laptop met yoleo lezen


Wat een nadeel kan zijn voor (sommige) kinderen met een ernstige leesachterstand is dat het tempo van de voorleesstem te hoog kan liggen. Het leestempo kan zelf worden ingesteld (sneller/langzamer), maar voor sommige leesniveaus kan de laagste stand nog (veel) te snel zijn. Kijk dus goed of het voor jouw kind te doen is!
Wel kunnen de kinderen dan natuurlijk luisteren naar het verhaal (wat ook goed is voor o.a. hun taalontwikkeling, leesplezier, etc.).

Bij de voorbeeldboeken (zonder account) is het niet duidelijk of er boeken zijn voor de laagste AVI niveaus (M3, E3). Maar misschien zijn deze er wel als je bent ingelogd, dus kijk vooral of dit het geval is. Of vraag het aan Yoleo!

Yoleo lezen uitproberen

Ons advies is: probeer Yoleo lezen uit met je kind. Dan kan je zien of het jouw kind aanspreekt en of je kind er meer leesplezier door krijgt. Als je kind lid is van de bibliotheek, dan is Yoleo lezen gratis (op het moment van het schrijven van deze blog, kijk altijd zelf of dit nog steeds zo is). Ben je niet lid van de bieb of wil je het liever eerst uitproberen? Op deze pagina kan je boeken uitproberen.


moeder oefent met dochter op laptop yoleo lezen


Tips Yoleo lezen

Nog een paar extra tips voor het oefenen met Yoleo lezen:

• Oefen de eerste keren samen met je kind. Leer je kind hoe de voorleessnelheid kan worden aangepast.
• Probeer het uit op de laptop en op de tablet. Misschien vindt je kind het op de tablet wel veel leuker. Houdt je kind hier inderdaad van? Lees dan ook onze tips voor leuke dyslexie apps!
• Probeer meerdere boeken uit.
• Werk met een beloningssysteem om je kind makkelijk aan het (Yoleo) lezen te krijgen. Download ons gratis beloningssysteem voor het oefenen met lezen. Ook heel handig als je kind dyslexie heeft.

dyslexie tips beloningssysteem lezen voorkant

Andere blogs die je mogelijk ook interessant vindt:


leesplezier vergroten


Auteurs blog: Jolien en Ilonka van Dullemen, MSc
Eigenaressen Hello Star!, praktijk voor RT (technisch lezen, spelling en dyslexie).
Opleidingen: masteropleiding Child and Adolescent Psychology, Universiteit Leiden en ONL Dyslexiebehandelaar.

Scroll naar boven

Wil je dat je kind meer leesplezier krijgt?

Bekijk onze online training ‘Meer leesplezier voor je kind’. Makkelijk te volgen op eigen tijd!

leesplezier kind blij lezen
Hello Star! logo

Deze website maakt gebruik van cookies.